Гърция получи първия транш от помощта

Гърция получи достъп до първия транш от 5.5 милиарда евро от спасителния механизъм за страната на обща стойност 110 миларда. Според представител на гръцкото финансово министерство, всичко е минало без проблем. Първият транш се изплаща от Международния..

публикувано на 12.05.10 в 15:54

Медведев и Ердоган подписаха меморандум за изграждането на първата турска атомна централа

В Анкара президентът Дмитрий Медведев и премиерът Реджеп Ердоган подписаха меморандум за изграждането и експлоатацията на първата турска атомна централа - като част от сключените общо 17 споразумения между двете страни за многоизмерно сътрудничество и..

публикувано на 12.05.10 в 15:01

Дейвид Камерън обеща "разтърсваща промяна"

Британският премиер Дейвид Камерън обеща "разтърсваща промяна" в начина на управление на страната. Ден след като пое поста, Камерън каза, че консерваторите и либералдемократите ще поведат Великобритания в "исторически нова посока"...

публикувано на 12.05.10 в 14:29

Оперират оцелялото момче от разбилия се в Либия самолет

8-годишното холандско момче, което оцеля в самолетната катастрофа в Либия, в момента е в операционната на болница в Триполи, съобщи говорителка на холандското външно мимнистерство. Тя посочи, че детето е получило множество счупвания. Общо 103 -ма души, сред..

публикувано на 12.05.10 в 14:07

МВФ готов да даде още пари на Европа, ако се наложи

Международният валутен фонд, който се ангажира да участва с 250 милиарда евро в спасителния механизъм за единната валута, е готов да увеличи дела си, ако това се налага, обяви директорът на отдела за Европа Марек Белка . " Готови сме да дадем, ако е..

публикувано на 12.05.10 в 14:04

Испанското правителство ще намали заплатите в обществения сектор средно с 5 процента

Испанското правителство обяви, че още тази година ще намали заплатите в обществения сектор средно с 5 процента, а догодина ще ги замрази. Най-много ще бъдат намалени големите заплати, уточни премиерът Сапатеро. Предвижда се също от догодина да се премахне..

публикувано на 12.05.10 в 14:00

При престрелка на границата с Косово бяха убити четирима контрабандисти на оръжие

Македонският министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска преди малко потвърди, че при престрелка с полицията в ранните часове на днешния ден са били убити четирима контрабандисти на оръжие, недалеч от границата с Косово. Двама македонски граждани,..

публикувано на 12.05.10 в 13:23

Осемгодишно холандско момче оцеля по чудо при катастрофата на самолета "А 330" на "Ал Африкия"

Осемгодишно холандско момче оцеля по чудо при катастрофата на самолета "А 330" на либийската компания "Ал Африкия" тази сутрин. Загинали са 103-ма души. 92-ма пътници, сред които много холандци и 11-членен екипаж. Самолетът, пристигащ..

публикувано на 12.05.10 в 13:20

Русия и Турция ще подпишат 20 споразумения за засилване на енергийните връзки

Продължава първата официална визита на руския президент Дмитрий Медведев в Анкара. По време на заседанието на новосформирания висш междуправителствен съвет за сътрудничество ще се подпишат 20 споразумения за засилване на енергийните и икономически връзки,..

публикувано на 12.05.10 в 12:41

Русия ще строи атомна централа в Турция

Русия сключи с Турция споразумение за строителството на първата турска ядрена централа. Очаква се проектът да струва 20 милиарда долара. Споразумението беше подписано от руския заместник премиер Игор Сечин и турския министър на енергетиката Танер Йълдъз..

публикувано на 12.05.10 в 12:24

Уилям Хейг: Афганистан ще бъде най-големият ми приоритет

Новият британски външен министър Уилям Хейг обяви, че Афганистан ще бъде основният му приоритет.  "Това е най-големият приоритет в моята работа -  да контролираме какво става в Афганистан. Знам, че тподобно нещо ще отнеме много време, енергия и..

публикувано на 12.05.10 в 12:02

Брюксел даде "зелена светлина" на Естония да се присъедини към еврозоната

Европейската комисия даде "зелена светлина" на Естония да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2011 г. В Конвергентния доклад за тази година, който оценява в каква степен страните извън Еврозоната изпълняват условията за приемане, Комисията..

публикувано на 12.05.10 в 10:16

Проливни дъждове предизвикаха големи наводнения в Източна Турция

Едно 8 годишно дете стана жертва на придошлите буйни води в района на Агръ. Други трима пострадали от наводненията са настанени в болница. Заради бушуващите води спасителните екипи все още се затрудняват да се притекат на помощ до няколко бедстващи села в..

публикувано на 12.05.10 в 09:47

Гърция обяви общнонационална стачка на 19 май

Двата най-големи профсъюза в Гърция, представляващи държавния и частния сектор, свикаха 24-часова общонационална стачка, която ще се проведе на 19 май. Протестът, свикан от Общата конфедерация на работниците и профсъюза на държавните служители, ще бъде..

публикувано на 12.05.10 в 09:36

НАТО и ЕС поздравиха новия британски премиер Дейвид Камерън

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави Дейвид Камерън за поемането на премиерския пост на Великобритания. В свое послание Барозу пожелава успех на новото правителство, "което ще бъде изправено пред труден избор в трудни..

публикувано на 12.05.10 в 08:29

Испанското правителство оряза заплатите в държавния сектор с 5%

Испанското правителство обяви намаляване на заплатите на служителите от държавния сектор с 5% като част от мерките за справяне с огромния държавен дълг. Испанският министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро уточни, че мярката влиза в сила от..

публикувано на 12.05.10 в 08:16

103 души загинаха при катастрофа на либийски самолет в Триполи

103-ма души загинаха при катастрофа на самолет "Еърбъс 330" на либийската авиокомпания "Африкия Еъруейз" на летището в Триполи. Самолетът, който се е разбил при опит за кацане в либийската столица само на метър от пистата, е обслужвал..

публикувано на 12.05.10 в 07:01

Преглед на световния печат

На цяла страница скопският “ Време ” продължава да коментира неотдавнашното посещение на българския външен министър Николай Младенов в Македония. Той е обвинен от автора във “философска еквилибристика”. Изданието отправя груби нападки срещу България и..

публикувано на 12.05.10 в 06:51

Защо отложиха делото срещу Спаска Митрова

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/1205 Mitrova.mp3 Както бе предварително обявено, в 11 часа днес  с българката с двойно гражданство Спаска Митрова, трябваше да се изправи през македонски съд за да отговаря по обвинение за обида на съда. Ангел..

публикувано на 12.05.10 в 05:42

Посещението на Дмитрий Медведев в Турция започна при изключителни мерки за сигурност

   Руският президент Дмитрий Медведев пристигна снощи   на първото си официално посещение в Турция по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Медведев е придружен от многобройна делегация от министри, дипломати, бизнесмени и специалисти. Руският..

публикувано на 12.05.10 в 05:28