Нов силен трус е регистриран в Хаити

Вторичен трус с магнитуд 6,1 беше регистриран днес в Хаити, осем дни след опустошителното земетресение миналия вторник, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Трусът е станал в 11,03 ч. по Гринуич. Епицентърът му е бил на 56 км северозападно от столицата..

публикувано на 20.01.10 в 11:26

Николай Младенов потвърди, че ще е новият външен министър

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/20_01 NIKOLAI MLADENOV.mp3 В специално интервю за "Хоризонт" министърът на отбраната Николай Младенов потвърди, че е номиниран за нов външен министър на България след като Румяна Желева подаде..

публикувано на 20.01.10 в 11:19

В Йемен бе бомбардирана къщата на лидер на ал-Кайда

Йеменската авиация неколкократно бомбардира днес къщата на лидер на ал-Кайда.  "Самолети удариха едно от убежищата на ал-Кайда в зоната Ал Шабуан, разположена в провинция Маариб, на 170 км източно от столицата Сана" , заяви военен източник, без да..

публикувано на 20.01.10 в 11:02

1 милион деца са засегнати от земетресението в Хаити

Детският фонд на Организацията на Обединените Нации - УНИЦЕФ обяви, че в момента най-важният приоритет за организацията е защитата и осигуряването на прехраната за пострадалите или останалите без родители деца след опустошителното земетресение в Хаити,..

публикувано на 20.01.10 в 10:32
Румяна Желева по време на изслушването в Европейския парламент

Румяна Желева: Взех решението за оставка веднага след като излезе правното становище на ЕП

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/20_01 RUMQNA JELEVA1.mp3 В момента имам яснота единствено по това, че вчера съм подала моята молба за освобождаване. Това каза в предаването "12+3" външният министър Румяна Желева. Тя каза още, че е..

публикувано на 20.01.10 в 10:29

Атина отпусна 340 млн. евро на фермерите, протестите продължават

Гръцкото правителство отпусна 340 милиона евро помощи на стачкуващите фермери. Въпреки това те отказват да сключат споразумение и увеличават блокадите. Премиерът свиква днес неформално заседание на Министерския съвет във връзка със земеделските протести...

публикувано на 20.01.10 в 10:19

Юлия Тимошенко благодари на своите избиратели

Кандидатът за президент на Украйна и премиер на страната Юлия Тимошенко благодари на своите избиратели и изрази увереност, че на втория тур хората, които са гласували за "демократичните кандидати", ще подкрепят нея. При откриването на заседание..

публикувано на 20.01.10 в 09:37

Димо Гяуров: Добре е до седмица да имаме нов външен министър

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/20_01 GQUROV.mp3 "Добре е и за кабинета, и за държавата решението за нов министър на външните работи на България да бъде взето по най-бързия начин, не повече от 4-5 до 7 дни". Това каза в предаването..

публикувано на 20.01.10 в 08:38

Турски кметове ще се учат от българския опит в европейските стандарти

Турските власти са подготвили проект, който предвижда България да предостави опита си за професионалната подготовка на турски кметове от околия Кешан, Одринска област. Председателят на Дружеството на кметовете от Кешан-Одрин и кмет на село Гьокчетепе..

публикувано на 20.01.10 в 08:21

Искра Фидосова: Решихме за Желева след заседание на партията

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/20.01 FIDOSOVA.mp3 "Вчера в късните часове на деня заседавахме - парламентарната група, областните ръководители и изпълнителната комисия на ГЕРБ и взехме решение да предложим на г-н Борисов Румяна Желева..

публикувано на 20.01.10 в 07:02

Владимир Кисьов: Никога политици от страна-членка на ЕС не са атакували така своя кандидат

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/20_01 VLADO_KISIOV1.mp3 Чест прави на Румяна Желева, че се оттегли при създалата се ситуация, заяви в предаването "Преди всички" директорът на европейския институт и бивш главен преговарящ с ЕС..

публикувано на 20.01.10 в 05:40

Осем души загинаха в американски екшън в щата Вирджиния

Осем души бяха убити от въоръжен нападател в американския щат Вирджиния. Един-единствен човек е открил стрелба и е убил и ранил много хора. Полицията не е установила мотивите за действията му. Нападателят е обкръжен в гора от над 100 служители на реда...

публикувано на 20.01.10 в 05:36

Мрачна равносметка след труса в Хаити направи ООН

Седемдесет и пет хиляди души са загинали, а 250 хиляди са били ранени при земетресението в Хаити на 12 януари, съобщи местната Гражданска защита. Един милион души са останали без дом. До момента е потвърдена смъртта на 47 служители на ООН. Очаква се обаче..

публикувано на 20.01.10 в 05:30

Световният печат коментира оттеглянето на Румяна Желева

Редица чуждестранни издания коментират решението на българския кандидат за европейски комисар Румяна Желева да се оттегли. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Желева се е отказала след ожесточени критики в Европейския парламент. Тя в крайна сметка..

публикувано на 20.01.10 в 04:57

Фермерите в Гърция засилват протестите

На последното съвещание на фермерските организации беше решено засилване на протестите, затваряне на обходните пътища, блокада на всички граници и прекъсване достъпа до пристанищата. И днес продължава схемата на избирателно отваряне на граничните..

публикувано на 19.01.10 в 16:12

Евродепутати се изказаха по развитието на казуса "Румяна Желева"

Заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода заяви за Хоризонт, че Румяна Желева е станала жертва на грешната политическа тактика на нейната Европейска народна партия, която е трябвало веднага след..

публикувано на 19.01.10 в 15:54
Новата българска кандидатура за еврокомисар - Кристалина Георгиева ще премине през същата процедура по изслушване в ЕП като Румяна Желева

Ханес Свобода: Случаят "Желева" не беше политическа игра

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/19.01.Svoboda_EP.mp3 ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/19.01.Michel_EP.mp3 ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/19.01.Anketa_Burgas_Jeleva.mp3 Това не  беше политическа игра, а детайлно..

публикувано на 19.01.10 в 14:21

Йежи Бузек: Изслушването на новия кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде на 3 февруари

На 3 февруари ще бъде изслушването на новия български кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева в Брюксел. Това стана ясно от изявление на председателя на Европарламента Йежи Бузек . Той уточни, че до края на седмицата Георгиева ще получи въпросника на..

публикувано на 19.01.10 в 13:32

Жозе Мануел Барозу приветства новината за оттеглянето на Румяна Желева

В свое изявление председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства новината за оттеглянето на кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар. " Господин Барозу е доволен от бързата реакция на българския премиер по отношение на..

публикувано на 19.01.10 в 12:34

Колони от товарни камиони са се образували по ГКПП между България и Гърция

  Фермерите увеличават броя на блокираните пътища в страната. По магистралата Солун-Атина и Солун-Александруполи има блокади със стотици трактори на няколко места. Започва прекъсването и на обходните пътища. Граничните пунктове се отварят за неопределено..

публикувано на 19.01.10 в 11:49