Европейската комисия ще обсъди ситуацията в Полша на фона на протестите на опозицията

Европейската комисия ще обсъди утре обстановката в Полша, но няма да взема решения. Това съобщи говорител на комисията, като уточни, че еврокомисарите ще бъдат запознати с оценката на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс ...

публикувано на 18.07.17 в 18:44

Продължават усилията за обединение на Кипър след провала на преговорите в Швейцария

Политическото напрежение и дипломатически совалки в Кипър след провала на проведената в Швейцария международна конференция за обединяването му продължават. За консултации и координация на следващите ходове за решаването на Кипърския въпрос днес на..

публикувано на 18.07.17 в 18:35
Тереза Мей

Тереза Мей предупреди министрите си, че разногласията им отслабват кабинета

Британският премиер Тереза Мей предупреди каращите се постоянно министри и депутати от нейната Консервативна партия, че поведението им може да доведе на власт нейния най-голям противник – лидера на лейбъристите Джеръми Корбин . Тя призова за открит..

публикувано на 18.07.17 в 18:30
Зоран Заев

Македонският премиер потвърди намерението си да подпише договора за добросъседство с България

Македонският премиер Зоран Заев потвърди намерението си да подпише договора за добросъседство с България, като отбеляза, че е налице отлична база за компромис между двете страни.  В договора няма дилеми, че става дума за две държави, два народа и два..

публикувано на 18.07.17 в 18:30

Р. Радев: България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените сили

Президентът Румен Радев заяви, че България категорично закъснява с модернизацията на своите въоръжени сили, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава, който присъства на международното учение „Шабла 2017”,  обясни тезата си относно модернизацията..

публикувано на 18.07.17 в 17:06
Корина Крецу

ЕК с инициативи към бедните региони за привличане на частни инвестиции в модерната индустрия

Европейската комисия (ЕК) приканва бедните региони да участват в две нови инициативи за реформи и привличане на частни инвестиции във високите технологии и модерната индустрия. Целта на Брюксел е по-ефективно да се усвояват еврофондовете за добавена..

публикувано на 18.07.17 в 16:44

БСП против отпадането на ограничението за купуване на земеделски земи от чужденци

БСП се обяви против отпадането на ограничението за свободно купуване на земеделски земи. Лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че утре ще поиска среща с председателите на останалите парламентарни групи по тази тема: Земята на България е тема за..

публикувано на 18.07.17 в 16:33
Валентин Радев

Увеличение на заплатите в МВР може да има от догодина, потвърдиха Валентин Радев и Цветан Цветанов

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев за пореден път заяви, че заплатите на полицаите могат да бъдат увеличени едва през следващата година. По повод обявения за тази вечер нов полицейски протест министърът заяви: Знаем , че заплатите са..

публикувано на 18.07.17 в 16:12

Президентът: СЕТА засяга всички сфери на обществения живот и това налага яснота по споразумението

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Държавният глава иска съдът да тълкува дали споразумението СЕТА противоречи на разпоредби от основния закон.  Искането е за тълкуване на..

обновено на 18.07.17 в 15:08
Македонският външен министър Никола Димитров и върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини

ЕС приветства намерението на Македония и България да подпишат договор за добросъседство

ЕС приветства намерението на Македония и България да подпишат договор за добросъседство. По време на среща в Брюксел с македонския външен министър и с вицепремиера на страната по европейските въпроси темата коментираха върховният представител по..

публикувано на 18.07.17 в 14:22

Нова държава в Донбас?

Донецката и Луганската народна република са обявили във вторник създаването на Република Малорусия, съобщава ТАСС. Административният акт по обявяването на новата държава е прочетен в Донецк. Ние, представителите на бившите украински райони,..

публикувано на 18.07.17 в 14:13

Опозицията във Венецуела се обяви за обща 24-часова стачка в страната

Опозицията във Венецуела се обяви за обща 24-часова стачка в страната в четвъртък. Протестът е насочен срещу политиката на президента Николас Мадуро . Призивът дойде след проведения референдум в страната, на който мнозинството от гласувалите се обявиха..

публикувано на 18.07.17 в 09:23

ЕС и Македония ще анализират напредъка ѝ по пътя за членство

Европейският съюз и Македония ще анализират напредъка на страната по пътя ѝ на приобщаване към общността. На редовните съвети за асоцииране македонското правителство отчита изпълнението на реформите, поети като ангажимент към Брюксел. Скопие..

публикувано на 18.07.17 в 08:20

Изследване на Европейския съвет за външна политика отличава "Атака" като най-антизападната партия в ЕС

Изследване на Европейския съвет за външна политика показва, че "Атака" е най-антизападната партия в ЕС. Пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили. Проучването разглежда европейските партии от гледна точка на..

публикувано на 18.07.17 в 08:19

Парламентарната комисия за НДК ще изслуша главния прокурор

Временната парламентарна комисия за НДК, която трябва да установи как са изразходвани средствата, предоставени за подготовката на предстоящото Българско председателство на Европейския съюз (ЕС), ще изслуша днес председателя на Държавна агенция..

публикувано на 18.07.17 в 07:19
Румен Радев – Томас ван Орсхот

Президентът Румен Радев благодари на Холандия за експертната помощ за Шенген и съдебната реформа

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Холандия в България Томас ван Орсхот. 700 милиона евро са преките инвестиции от Холандия у нас през 2015 година, посочи Радев: С вас ние имахме обща мисия – да..

публикувано на 17.07.17 в 19:37

Египет въвежда нови правила за влизане в страната за граждани на Катар

Египет въвежда нови правила за влизане в страната на граждани на държавата Катар. От жителите на емирството ще се изисква предварително да получават входни визи за определен срок.  Новите правила влизат в сила от 20 юли и важат за всички летища,..

публикувано на 17.07.17 в 18:07

Екатерина Захариева се срещна в Брюксел с унгарския си колега

Министърът на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Брюксел с унгарския си колега Петер Сиярто .  Двамата обсъдиха двустранните отношения, възможностите за по-задълбочено сътрудничество в енергетиката и икономиката, както и перспективите..

публикувано на 17.07.17 в 18:03

ЕС добави 16 представители на управляващия режим в Сирия към черния списък със санкции

Европейският съюз (ЕС) добави 16 представители на управляващия режим в Сирия към черния си списък със санкции. Решението на външните министри е заради употребата на химически оръжия срещу цивилни по време на войната в Сирия, за което Съюзът смята за..

обновено на 17.07.17 в 16:38

ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, предупреди в доклад Европейската комисия (ЕК). Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, отколкото е броят..

публикувано на 17.07.17 в 15:39