Канцлерката Ангела Меркел с лидера на ХСС Хорст Зеехофер

Германия: Съюзът ХДС/ХСС е пред разпад

Християнсоциалният съюз заплашва да оттегли подкрепата си за правителството на германската канцлерка Ангела Меркел заради несъгласие с миграционната политика, пише „Аугсбургер алгемайне“. Баварските християндемократи, които са традиционен съюзник..

публикувано на 14.06.18 в 16:44
Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис обявява в гръцкия парламент в Атина внасянето на вот на недоверие срещу правителството.

Вот на недоверие в Атина бави подписването на договора за името на Македония

Основната опозиционна партия в Гърция внесе днес вот на недоверие срещу правителството в опит да блокира споразумението за новото име на Македония, което според нея е „вредно“ за гръцките интереси, предаде АФП. „Това е последната капка в чашата..

публикувано на 14.06.18 в 16:31
Маргаритис Схинас

ЕК обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС

Европейската комисия обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС. Съвместният изследователски център на ЕК е разработил обща методика, която позволява на националните органи за защита на потребителите да тестват и сравняват състава..

публикувано на 14.06.18 в 16:01

Здравната комисия в НС прие проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на проф. Камен Плочев

С 11 гласа "за", 7 "против" и без въздържали се парламентарната здравна комисия прие проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев поради невъзможност да изпълнява задълженията си повече от три..

обновено на 14.06.18 в 15:34

Здравното министерство временно прекрати правомощията на директора на ИА "Медицински одит"

Министерство на здравеопазването временно прекратява правомощията на директора на Изпълнителна агенция "Медицински одит" Златица Петрова до приключване на проверката на прокуратурата за престъпления по служба в агенцията. Това заяви министърът на..

обновено на 14.06.18 в 15:34
Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов

Летифов: Законопроектът за автомобилната камара не бива да бъде приеман в този му вид

Законопроектът за автомобилната камара не е оттеглен от Народното събрание, така че стои като проект, който трябва да бъде гледан. Вчера имаше среща с превозвачите. Те бяха разделени – една част бяха „за“, а друга - категорично против него и го..

публикувано на 14.06.18 в 14:22
На официално посещение в България е президентът на Република Македония Георге Иванов. Визитата е по покана на българския държавен глава Румен Радев.

Румен Радев призова Георге Иванов да помогне за възстановяването на диалога между институциите в Македония

Президентът Румен Радев призова македонския си колега Георге Иванов да помогне за възстановяването на диалога между институциите в Македония в настоящия критичен за Скопие момент: "С президента Иванов имахме тежък разговор. България е силно обезпокоена..

публикувано на 14.06.18 в 14:16

Патриотите предлагат налагане на глоби за неспазването на правилата на българския език

Нов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, предвижда проектозакон, внесен в парламента от "Обединени патриоти". Всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или..

публикувано на 14.06.18 в 14:05
Бойко Борисов

Борисов: Подкрепяме всички инициативи за положително развитие на Близкоизточния мирен процес

Премиерът Бойко Борисов днес се срещна в Рамалла с палестинския си колега Рами Хамдала. По време на срещата премиерът Борисов обяви, че България подкрепя всички инициативи, които биха довели до положително развитие на Близкоизточния мирен..

обновено на 14.06.18 в 13:55

Първан Симеонов: Отказът на Борисов да се срещне с Иванов е подкрепа за Заев, а не война с Радев

"Това е директна подкрепа за усилията на Зоран Заев и за евроатлантическата перспектива на Македония и директен знак къде стои България в целия този процес. Случилото се няма нищо общо с така наречената „война на институциите“ в България. Това каза в..

публикувано на 14.06.18 в 13:52
Израелски разузнавателен дрон „Херон Ти Пи“, който може да бъде въоръжен с ракети.

Германия наема израелски дронове в сделка за $600 млн.

Германия се е съгласила на 9 годишна сделка за наемане на израелски разузнавателни дронове, които могат да бъдат въоръжени с ракети, съобщиха самолетостроителни компании, предаде АФП. Европейският гигант „Еърбъс“, който подписал договора за $600..

публикувано на 14.06.18 в 13:28

НС отхвърли правителствения доклада за интеграция на ромите за 2017-а

Парламентът отхвърли мониторинговия доклад за изпълнението на Стратегията за интеграция на ромите за миналата година. След бурна размяна на реплики в пленарната зала, "за“ доклада гласуваха 83 народни представители, а „против“ - 68.  Най-критичните в..

публикувано на 14.06.18 в 13:28

Вигенин: Отказът на Борисов да приеме македонския президент е намеса във вътрешния спор в страната

Отказът на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент Георге Иванов е директна намеса във вътрешния спор в Република Македония. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на комисията по европейските въпроси и депутат от..

публикувано на 14.06.18 в 13:24
Централата на ОЗХО в Хага

ОЗХО потвърди използването на зарин и хлор в сирийската провинция Хама

Комисията на Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди използването на зарин и хлор в качеството им на химическо оръжие през март 2017 в сирийската провинция Хама. В изявление на ОЗХО се казва, че „с много висока степен на вероятност“ зарин..

публикувано на 14.06.18 в 12:54
Юлиан Ангелов.

Патриотите подкрепиха решението на Борисов да откаже среща с македонския президент

От „Обединени патриотите“ изразиха подкрепа за решението на премиера Бойко Борисов да откаже среща на президента на Македония Георге Иванов. Депутатът Юлиан Ангелов обясни, че това е знак, че България подкрепя усилията на премиера Зоран Заев и..

публикувано на 14.06.18 в 12:48

Бойко Борисов и Екатерина Захариева отказаха среща с македонския президент

Планираните срещи на президента на Република Македония Георге Иванова, който е на официално посещение в България, с премиера Бойко Борисов и с външния министър Екатерина Захариева са отказани, потвърдиха пред БНР източници от правителството...

обновено на 14.06.18 в 12:21

Цветан Цветанов: Задължителното членство в подготвяната автомобилна камара ще отпадне

Текстът за задължителното членство в създаващата се Българска автомобилна камара ще отпадне. Това обеща часове преди протеста на превозвачите председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов . Той не даде категоричен отговор дали..

обновено на 14.06.18 в 12:19

Делът на енергията от възобновяеми източници за ЕС ще стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година

Делът на енергията от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32 на сто от общия енергиен дял до 2030-а година. За това се договориха Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС. В споразумението е включена клауза за ревизия през..

публикувано на 14.06.18 в 12:14

Валери Симеонов: Липсват сериозни аргументи за вот на недоверие към кабинета

Според вицепремиера Валери Симеонов липсват сериозни аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството. Симеонов даде висока оценка на приключващото Българско европредседателство, особено по темата за Западните Балкани. За шест..

обновено на 14.06.18 в 11:51
Бисер Петков

Бисер Петков не е участвал в написването на проектозакона за личната помощ

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза, че не е участвал в написването на проектозакона за личната помощ, за чието приемане настояват протестиращите в страната майки на деца с увреждания. „Този законопроект стигна до Министерство..

публикувано на 14.06.18 в 10:54