Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

64 милиона лева дивиденти ще бъдат платени на държавата от 6 големи предприятия

Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите на РБългария
Снимка: commons.wikimedia.org

64 милиона лева като дивиденти от печалбата ще платят на държавата 6 големи търговски дружества, обяви финансовият министър Симеон Дянков. Сред тях са „Булгартабак”, БЕХ, „Български пощи”, „Информационно обслужване”. Тези фирми, в които държавата има участие, не са разпределяли и изплащали дивидент през 2008 година. Парите ще отидат за покриване на дефицити в здравната и социалната система, каза Дянков, като даде за пример домовете за деца до тригодишна възраст, където има недостиг на средства.

Дянков съобщи още, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на всички министри да представят анализ на търговските дружества, които са на тяхно подчинение. Целта е да се види кои дружества се управляват добре и къде има натрупани дефицити, както е в БДЖ. Ще се търси отговорност от управителните и надзорните съвети при лошо управление, каза Дянков.
Симеон Дянков: Отговорността за всички тези търговски дружества ги държат изпълнителните директори и различните им бордове. Тези хора, имате и вие информация, получават доста големи пари, за да си гледат работата. Те не са си гледали работата не само в железниците. През уикенда излезе информация, че там близо 100 милиона се дължат на този доклад и на тази информация. Не само предполагам, но това заяви премиерът, че трябва да се търси отговорност на всички тези управляващи органи, не само отговорност от махането им от тези места, ако не са си свършили работата, а и съдебна отговорност.

По публикацията работиха: БНР, Цв. Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна