Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приетите лустрационни текстове в правилника на НС са противоконституционни

Конституционният съд трябва да обяви за противоконституционни приетите преди месец лустрационни текстове в правилника на Народното събрание, смята депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов.

Според тези текстове народни представители, които са били сътрудници на Държавна сигурност, не могат да заемат ръководни длъжности в Парламента.

В предаването "Неделя 150" Корнезов обясни мотивите за внесеното искане до Конституционния съд, подписано от депутати от Коалиция за България и ДПС.

Любен Корнезов: В 130-годишната история на българския парламент никога депутатите в парламента не са се делили на първа категория и втора категория. Получава се така, че нямаш право да бъдеш квестор, но можеш да бъдеш министър.

Именно този текст води до парадокса всъщност днес да имаме двама министри - единият с портфейл, а другият без портфейл, а не може да бъде един секретар, който подписва само протоколите и един квестор, който е на трудови правоотношения.

В самия парламент да има депутати с различен статут – едните, които имат всички права, а другите нямат никакви права, освен да дишат въздуха в парламента и да натискат копчета – това е недопустимо.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!