Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: Налагат се промени в осигурителния модел, прилаган досега

Само за последния месец активна дейност на Инспекцията по труда и НАП са възстановени около 3 милиона и 750 хиляди лева забавени плащания на работни заплати и близо два милиона и половина от осигуровки. Това съобщи в предаването „Неделя 150” министърът на труда и социалното политика Тотю Младенов. По думите му, целта е да се затегне максимално контролът по плащанията на заплати и осигуровки, защото това се отразява както на приходите в осигурителния институт, така и на хората, които работят без трудови договори.

Социалният министър Тотю Младенов е на мнение, че трябва да има промени в осигурителния модел, прилаган досега.
Тотю Младенов: Когато се правеше реформата 2000-та година, се правеше сметка как след години човекът, който ще се пенсионира, ще получи около 70-80 % от парите, които е получавал като работна заплата. Около 40-50 % е от осигурителния институт и останалите 30 % от частните пенсионни фондове, в които се е осигурявало самото лице. Но аз мисля, че тук трябва да има леки корекции, тъй като през тези девет години имаше някои отклонения от системата, имам предвид и дефицита в осигурителния институт, който е в момента.

Тотю Младенов прогнозира, че безработицата в страната до края на годината няма да надвиши 10 на сто.
Тотю Младенов: ... че само през миналия месец чрез активните действия на трудовите посредници 8200 човека безработни са намерили работа.

Министърът заяви, че сред темите на консултативния съвет към министерството на труда и социалната политика, който ще се проведе в четвъртък, ще са демографската политика и осигурителният модел, прилаган досега, и беше категоричен, че поне две години напред въпросът с възрастта за пенсиониране няма да бъде обсъждан.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени