Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново е център на тържествата за Независимостта на България

Царевец
От кореспондентите на БНР

С военен ритуал по издигане на националния трибагреник в крепостта "Царевец" във Велико Търново и света литургия в църквата "Свети 40 мъченици" започнаха тържествата за 101-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Именно във Велико Търново, на 22 септември 1908 година в църквата "Свети 40 мъченици" е прочетен Манифестът на цар Фердинанд, който отхвърля зависимостта на България от Османската империя.

Сред гостите на празника бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

За Деня на Независимостта по традиция плевенчани се събират на площад "Стефан Стамболов". Тържественият ритуал започна с изпълнения на източнославянски църковни песнопения. 

Тържествата за Деня на независимостта в Плевен започнаха на площад Стефан Стамболов с изпълнения на източнославянски църковни песнопения, изпълнени от общинската хорова формация.

Пред барелефа на големия български държавник Стефан Стамболов бяха положени цветя на признателност към делото на всички родолюбци, отстоявали суверенитета на държавата.

В празничния ден русенци се събраха пред паметника на свободата. Празничен молебен отслужи митрополит Неофит.

Официална церемония за Деня на независимостта се се проведе на площад Хаджи Димитър в Сливен, където благодарствен молебен отслужи митрополит Иоаникий.

Пред паметника на загиналите за Освобождението на родината във Видин бяха поднесени венци и цветя.

Ритуалът пред паметната плоча на загиналите в Сръбско-Българската война в Белоградчик завърши с едноминутно мълчание в тяхна памет. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!