Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата ще извърши одит на дейността на ПУДООС

\n

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на бюджета и имуществото на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за периода 2005-а-2009 г. Преди няколко дни председателят на Сметната палата Валери Димитров каза пред "Хоризонт", че т. нар. ПУДООС е много рисков обект, тъй като от години никой не е проверявал какво се случва там.

\n

\n

Депутатите обсъждат днес и дали да възложат одит на Държавен фонд "Земеделие".

Основните мотиви депутатите да искат Сметната палата да направи двете проверки са свързани с липсата на одити през последните години.

В Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда одит не е правен от 7 години, а в ДФ "Земеделие" проверка на годишния финансов отчет не е извършван от 2005 г. Специално за фонда депутатите настояват одитирането да се извърши от служители на Сметната палата, работещи в различни отдели.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров е на мнение, че ако се направи качествен одит в ПУДООС, могат да излязат и интересни неща като например политическа намеса при финансиране на проектите.

Неговият колега Иван Костов пък заяви, че одитът трябва да отговори защо не са спазени сроковете за изграждане на пречиствателни станции в определени населени места и вярно ли е, че в родното село на лидера на ДПС Ахмед Доган Дръндар са изсипани огромни средства за канализация.

Бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров обясни, че няма притеснения от извършването на проверки в предприятието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени