Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита на потребителите спря от продажба детски облекла

Комисията за защита на потребителите спря от продажба детски облекла, обувки и аксесоари, както и дамски и мъжки спортни обувки, за които има съмнения, че са заплаха за здравето на потребителите. Опасните стоки са открити при проверки по сигнали и по време на специална кампания преди началото на учебната година в цялата страна.

Най-много опасни детски дрехи и обувки са открити при проверките в столицата. Инспекторите са попаднали на три модела детски спортни комплекти за момчета с връзка, които създават опасност от заплитане и задушаване. Безопасността им не е доказана с документи от търговеца. Взети са и проби от детски панталони заради съмнения в качествата на боята.

Във Варна пък са открити детски, дамски и мъжки обувки от текстил и кожа, за които инспекторите от комисията се съмняват, че могат да предизвикват алергии. В Благоевград са открити аксесоари за коса, които причиняват рани. В Русе е намерена опасна детска количка със зимен и летен кош.

Документи за безопасност не са били представени. Последвана е и проверка в склада в Шумен, откъдето са взети проби за лабораторни анализи и оценка на безопасността. Някои от показателите, по които ще бъде изпитана количката, са закрепване на тялото и удобство, сила здравина на материалите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!