Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единствен по рода си компютърен томограф ще работи в УБ "Света Екатерина"

Единствен по рода си на Балканския полуостров компютърен томограф вече ще работи в Университетската болница "Св. Екатерина".

Японският апарат може да направи за 1/3 от секундата пълно изследване на възможностите на човешкото сърце. Поради ниското ниво на рентгенови лъчи с този апарат може да се изследват и деца.

Скенерът е на стойност 4 млн. лв. и е осигурен със средства на Министерството на здравеопазването. На откриването на апарата присъстваха премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Божидар Нанев.

Апаратът има 320-редов детектор и за едно завъртане позволява извършване на 640 среза. Шумът е по-малък и това създава комфорт за пациента. За децата има и екран за анимация.

Новата технология е уникална в света. Тя съкращава времето за изследване от три до пет пъти и това дава възможност с нея да се преглеждат повече пациенти, обясни директорът на болницата проф. Генчо Начев.

проф. Генчо Начев: Тази апаратура дава възможност да се изследват пациенти с висока сърдечна честота, включително и такива с аритмия, които не можеха да се изследват със старата апаратура. За тях бяха необходими да минат дни на медикаментозна терапия, за да може да се намали честотата на пулса.

Не само сърцето е обект на възможностите на този апарат, поясни рентгенологът д-р Стойнова.

Д-р Стойнова: Да се огледат съдовете на крайниците, аортата, съдовете на мозъка.

Засега изследването не се покрива от Здравната каса. Цената му е между 260 и 450 лв.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна