Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Юзеиров се обяви за промяна в Конституцията

Председателят на Мюсюлмандемократичния съюз Али Юзеиров се обяви за промяна в Конституцията. Новата партия беше учредена вчера в търговищкото село Славяново. 

Пред БНР Юзеиров обаче отрече партията да е етническа. 

" Отричаме да е етническа и верска. По никакъв начин, най-долното нещо е да кажат, че е верска. Ние искаме само да обединим общността," каза Юзеиров.

"Ние сме хора, които съществуваме. Да, мюсюлманите ги има в България, не може да отрече никой. Но ние сме малцинство, което... Трябва да бъдем представени по някакъв юридически начин в държавата," добави той.

Новата партия не се стреми да управлява, каза Юзеиров, и отрече новата партия да има връзки с ДПС.

Мюсюлмандемократичният съюз вече е събрал 2 800 подписа за учредяване на партията. За да бъде регистрирана тя, са необходими 5 000 подписа.

Същевременно партия „Ред, законност и справедливост” заплаши, че ще внесе утре сигнал в ДАНС по повод учредяването на новата партия.

Религиозните общности не могат да се използват за политически цели, както казва Конституцията, това е заплаха за националната сигурност, заяви пред БНР лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му тези хора са финансирани отвън и трябва да се види откъде. 

"Тези хора са минали всякакви граници. Просто съм потресен. Първо, те искат насилствено да променят властта, в това число и нова Конституция," посочи Янев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени