Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аптекарите предлагат да се открият филиали на аптеки в малките селища

От Асоциацията на собствениците на аптеки в България предлагат в малките населени места да се открият филиали на аптеки. По този начин ще се помогне на възрастните хора да купуват лекарства по Здравната каса.

За да се осъществи идеята, от асоциацията настояват да отпаднат някои от изискванията, които се прилагат при откриването на големите аптеки, каза председателят на Асоциацията Николай Костов пред БНР. 

Той уточни, че става въпрос за отпадане на изискването за минимална площ и таксата за регистрация, която в момента е 5 хил. лева.

Тези филиали ще бъдат под контрола на магистър-фармацевт от основната аптека. Хората ще имат достъп до всички лекарства, а не както в момента в населените места помощник-фармацевти имат право да отварят аптеки, но те нямат право да продават лекарства по лекарско предписание, които са основните лекарства, от които имат нужда възрастните хора – това са лекарствата по Здравна каса, обясни Костов.

Тази идея представлява едно допълнение към т.нар. „мобилни групи лекари”, които са идея на министерството. По този начин се завършва целия цикъл с лекарственото обслужване на населението.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна