Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимистична прогноза за цените на парното през следващия отоплителен сезон

Цените на парното и на топлата вода най-вероятно няма да се увеличават през целия следващ отоплителен сезон. Това прогнозира новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Председателят на комисията Ангел Семерджиев прави положителната прогноза само няколко дни, след като изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов съобщи, че според прогнозните данни на дружеството, ценмата на газа от началото на следващата година ще скочи с над 20%. Според Семерджиев обаче газът ще поскъпне с не повече от 10-15%.

Ангел Семерджиев: Разбира се, че от 1 януари ще има повишаване на цените на газа. Аз все пак оставам умерен оптимист, че ще се намерят достатъчно резерви и механизми, за да се съхранят през целия отоплителен сезон цените на топлинната енергия.

Увеличение обаче ще има в цената на електроенергията. Очаква се токът да поскъпне с около 5% от 1 юли следващата година заради присъединяването на няколко нови мощности от възобновяеми енергийни източници, които оскъпяват електроенергията.

По темата тримесечно отчитане на тока, Ангел Семерджиев заяви, че ще изчака решението на съда по случая, след което ще се прецени дали то ще остане, или да се премине към едномесечно.

Ангел Семерджиев: Има различни аргументи "за" и "против" тримесечните отчитания. Считам, че трябва да се търсят решения в посока евентуалното въвеждане на тримесечното отчитане в никакъв случай да не е против интереса на потребителя, ако изобщо се случи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени