Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич вече няма да се правят прегледи с ядреномагнитен резонанс

\n Гинка Димитрова – кор. на БНР в Добрич \n
\n
В Добрич вече няма да се правят прегледи с ядреномагнитен резонанс. Причината е, че апаратът е неефективен. Той е купен с банков заем, чиято месечна главница е 17 хил. лева. Разходите за скъпата апаратура са над 600 хил. лева, а приходите под 200 хил.

Ръководителите на здравни заведения са категорични, че здравеопазването не е достатъчно финансирано и трябва нов рамков договор, в който да се актуализират цените на медицинските услуги, прегледите на ТЕЛК и работата на комисията, да се изравни процентът на здравните осигуровки на деца и възрастни с тези на работещите, промени в наредбата за диспансеризация.

И двете поликлиники вече са в преразход на лимита за направления с над 640 бланки, което означава наказание и дори съдебни дела.

За пример лекарите посочиха многото необходими изследвания за ендокринологична и кардиологична диагностика, и малкия лимит за това. Според директора на Окръжната болница има много дейности, които изобщо не се финансират по клинични пътеки. Тя цитира отделението по съдебна медицина. Голям проблем за Добрич е липсата на специалисти, млади лекари и медицински персонал.

За първи път Министерството на здравеопазването призна пациентска организация за национално представителна – Конфедерация защита на здравето, която обединява 24 пациентски организации, ще участва в обсъждането на законодателните инициативи в експертни групи и форуми, организирани от министерството.

Пациентските организации ще бъдат включени в одитния комитет по отношение на лекарствената политика. Признаването на организацията й дава възможност да заеме място в събранието на представителите на Здравната каса.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени