Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е световният Ден на донорството

За поредна година у нас на 4 октомври се отбелязва донорството. Началото на инициативата е поставена от комисията, която се занимава с проблемите на донорството и трансплантацията към Съвета на Европа, припомня координаторът по донорство доктор Янко Начков. Той изтъква основният смисъл да се отбелязва този ден.

Янко Начков: Да си спомним за тези хора, които са успели дори след смъртта си да спасят много човешки животи. Също така да почетем тяхната памет и по този начин да дадем някаква утеха на техните близки, които са останали тук, че всъщност по някакъв начин, макар и частично да победим смъртта.

Аз самият съм горещ привърженик на идеята за донорство на органи след смъртта. Аз самият съм се записал, един от първите, когато законът даваше такава възможност.

Все по-често ми се случва да имам разговор с близките на починали вече хора и при възникване на тази идея, на тази възможност те да казват, да, докторе, нашият близък син, дъщеря, майка, сестра, баща беше добър човек, обичаше да помага на хората, ще е хубаво, ако успее
и след смъртта си да го свърши.

Това е най-важното. Това е мотивът на европейската организация по донорство. Господ не се нуждае от телата ни на небето. Той се нуждае от душите ни, а за да спасим душите си, трябва да помагаме на другите и затова нека да помогнем и след смъртта си на тези хора, които остават да живеят след нас.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна