Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Беронов: Конституционният съд фактически даде зелена улица за иманярството

Според юриста от Конституционния съд Пламен Киров не става дума за амнистия в решението на съда, с което притежателите на антики и национално богатство ще могат да доказват правото си на собственост с какъвто и да е документ, както и да се позовават на петгодишна давност.

Пламен Киров: Вижте, изобщо не става въпрос за амнистия и тук паралелът, който ще бъде направен с амнистията, гласувана от парламента, е напълно неуместен. По темата се злоупотреби и то много манипулативно и то мисля, че от всички страни, които са заинтересовани.

Къде бяха тези защитници на културните ни ценности, които премълчаха този акт на посегателство върху културното ни наследство, който беше извършен, забележете, 1998 година. Когато с изменение в Закона за държавната собственост културните ценности и то преди всичко археологическите отпаднаха от списъка на публичната държавна собственост, която не може да се придобива по давност.

Бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов каза в предаването "Неделя 150", че се срамува от това решение на колегите си.

Неделчо Беронов: Моята оценка за това решение на Конституционния съд е крайно негативна. Просто съм разочарован, че този институт, с който и аз съм свързан немалко, взе такова решение, с което държавата абдикира от правата си да се грижи за това, което едни цивилизации много преди създаването на нашата страна са живели по тези места и са оставили нещо, което не може да е друго освен да бъде национално притежание и трябва да бъде наистина национално културно наследство.

С тези промени, които Конституционният съд фактически сега извърши с обявяването на противоконституционни на няколко текста, той даде зелена улица за иманярството.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна