Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще връща "Топлофикация"-София отново на Столична община

Тече процесът по прехвърлянето на собствеността на „Топлофикация” София от държавата към Столична община. Енергийният министър Трайчо Трайков каза, че заемът, който Българският енергиен холдинг отпусна на дружеството, за да си погаси дълговете към „Булгаргаз”, остава дължим и ще се плаща от „Топлофикация” София.

Министър Трайков смята, че сегашната цена на нощния ток не стимулира потребителите да се отопляват с парно, а като цяло енергийните цени са такива, че по никакъв начин не ги поощряват да инвестират в енергоспестяващи мерки.
Трайчо Трайков: Сега, ако трябва да сравните колко ще ви струва да си сложите изолация или дограма и т.н., въобще всякакви енергоспестяващи мерки, да го сравните с това колко ток трябва да спестите, за да се /.../ такава инвестиция, очевидно не е толкова привлекателно, като тук не трябва непременно отговорът да се търси, въобще нямах това предвид, че трябва непременно да се вдигне цената. Напротив. Просто средствата за енергоефективни мерки би трябвало да са по-достъпни, например по-евтини. Също така, в момента цената на нощната енергия по никакъв начин не ви стимулира да използвате услугите на „Топлофикация”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени