Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Единствено премиерът може да разпореди проверка в ДАНС

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че единствено премиерът може да разпореди проверка в ДАНС по повод твърденията на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, че службата е укривала данни от разработката „Куйович”. Цветанов допълни, че ще бъде направено всичко възможно ДАНС да не се използва от властта, така, както правел предишният кабинет.

Изявленията на Валентин Петров, че ще иска да бъде изслушан във Вътрешната комисия на европейския парламент във връзка със случая „Куйович”, Цветанов коментира така:
Цветан Цветанов: Малко е несериозно един високопоставен служител на МВР, какъвто е бил г-н Валентин Петров, да говори по този начин за българските институции, защото ако той твърди подобно нещо, това означава, че това касае прекалено много точно по времето, когато той е бил главен секретар на МВР. За мен е важно – Куйович получи една доста висока осъдителна присъда.

На въпрос на БНР, резултат на политическо генно-инженерство ли е създаването на Мюсюлман-демократичния съюз на братята Юзеирови и кой стои зад него, министър Цветанов отговори:
Цветан Цветанов: Нали не си представяте, че двама или трима братя могат да създадат такъв медиен шум в обществото, така че естествено, че има някакъв сценарий, който според мен, с реакция на държавата и на българските институции, не позволихме това нещо да се разрасне. И не смятам, че институциите трябва да бъдат тези, които трябва да говорят на тази тема толкова свободно. Ние трябва да направим всичко възможно като държава да не допуснем подобни противопоставяния в обществото на етническа основа.

Министър Цветанов съобщи, че проверката в старозагорската полиция е приключила и вече са ясни всички факти и обстоятелства около злоупотребите, извършени по времето, когато тя беше оглавявана от комисар Тончо Михайлов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!