Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството кандидатства за средства за над 1000 съкратени работници

Правителството ще кандидатства с проект пред Европейския фонд "Приспособяване и глобализация", за да се осигурят средства за реинтеграция на над 1000 съкратени работници от "Кремиковци" и пристанище Лом.

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че от фонда се очакват три милиона 290 хиляди лева, към които правителството ще добави един милион и 700 хиляди. Целта е съкратените да намерят работа.

Тотю Младенов: В тези средства се включва мотивирано обучение за 1000 лица, осъвременяване или придобиване на нова квалификация и компетентност на около 70% от съкратените лица, стажуване в продължение на 6 месеца на не по-малко от 50% от успешно завършили обучение, стимулиране на възрастните, над 50 години лица с увреждания, да останат, да се завърнат на пазара на труда, субсидирана заетост в период от 9 месеца в частния сектор, грантове за стартиране на самостоятелна селскостопанска дейност на 230 лица.

Този инструмент се използва при масови съкращения и ние ще продължим да кандидатстваме през следващата година за него. Подготвяме в момента фишовете, за които предстои да бъдат съкратени в секторите на БДЖ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени