Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция в сферата на земеделието започва в София

Предизвикателствата пред социалния диалог в сектор "Земеделие" в новите страни членки в ЕС ще бъдат обсъждани на започващата днес в София международна конференция. Ще участват представители на Еврокомисията и на Европейския икономически и социален комитет.

По данни на Федерацията на независимите синдикати в Земеделието наетите по трудов договор в селското, горското и рибното стопанство в България са близо 60 хиляди души. 15 хиляди от тях са в обществения, останалите – в частния сектор. Официална статистика липсва, но според синдикатите, около 50 хиляди са работещите на трудов договор в селското стопанство.

От близо 129 хиляди регистрирани земеделски и тютюнопроизводители обаче за пенсия се осигуряват само около 44 хиляди души. В сектор "Земеделие" са подписани и действат постоянно 7 браншови и колективни трудови договори.

В европейската конференция ще се дискутират проблемите на социалния диалог и професионалното обучение в земеделието в условията на променящата се икономическа ситуация. Представители на земеделското и социалното министерство, синдикати и браншови организации ще се включат в дебата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна