Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен съдебен изпълнител от Разград е бил отстранен заради финансови липси

Частен съдебен изпълнител от Разград е бил отстранен от длъжност заради финансови липси по негови дела. От Камарата на частните съдебни изпълнители отчетоха, че само от началото на тази година са започнали дисциплинарни процедури срещу 18 техни членове.

Един частен съдебен изпълнител е бил отстранен за осем месеца от длъжност, още двама ги чака същото, ако решението на камарата бъде потвърдено от Върховния касационен съд.

В сравнение броят на делата днес изглежда така – през 2006 година пет дела, през 2007-а четири, през 2008-а – 14. Делата започвали главно по сигнал на длъжници и продължават няколко месеца, обясниха от камарата.

Оттам обявиха, че започват самопочистване – инспектори на камарата тръгват по канторите, общо 160 на брой, за да проверяват дали има нарушения на закона и етичните правила. Процесът трябва да приключи до края на годината, а догодина ще се повтори, за да се види дали са коригирани констатираните нарушения.

От Камарата на частните съдебни изпълнители се оплакаха, че и при тях вече е моден принципът "всичко на прокуратурата". Техни недоволни клиенти вместо да се обръщат към съда, масово пращали сигнали до прокуратурата, която пък изпращала дознатели, за да разпитват частните съдебни изпълнители.

Всичко обикновено завършвало с "извинявайте, че ви загубихме времето", коментира Георги Дичев, председател на камарата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени