Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцизите върху алкохола и горивата няма да се увеличават

Правителството няма да вдига акциза за алкохола и горивата, но ще увеличи този върху цигарите, заяви премиерът Бойко Борисов след работна среща с министрите за Бюджет 2010.

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че акцизът върху алкохола от следващата година бъде увеличен с 15%. След днешната среща обаче стана ясно, че правителството няма да вдига акциза както върху алкохола, така и върху горивата.

Ще бъде увеличен обаче акцизът върху цигарите.

За да има пари за лекарства за онкоболните се обмисля вариант 2% от парите, заделени за здравна вноска и блокирани в БНБ, да бъдат отблокирани, и така да бъдат освободени 700 млн. лв., които ще бъдат насочени за лекарства на онкоболните. За целта обаче е необходимо решение на Народното събрание. 

В социалното министерство се очертава дефицит от близо 400 млн. лв. за следващата година, но пенсиите няма да се намаляват, подчерта премиерът Бойко Борисов. За целта в бюджета за следващата година са заделени 7,4 млрд. лв.

Няма да се съкращават субсидиите за училища, университети, както и парите за БАН, каза министърът на образованието Йорданка Фандъкова.

Заради рестриктивният бюджет обаче през следващата година ще се наложат тежки реформи в земеделието, потвърди министър Мирослав Найденов.

Няма да се съкращават служители от системата на МВР, пък каза министър Цветан Цветанов. Засега ще отпаднат само незаетите щатове, които са в размер на 3 000 броя. 

Бойко Борисов подчерта, че основните обвинения срещу лидерите на тройната коалиция – Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Сергей Станишев, остават. 

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, парите в бюджета през следващата година ще са с 10 млрд. лв. по-малко в сравнение с настоящата, а приходите в хазната ще са с 6,5 млрд. лв. по-малко.

По-рано в Стара Загора вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че почти няма министър, който да е доволен от проектобюджета. Цветанов не е съгласен да се говори за напрежение в правителството, но по думите му притесненията са големи.

Дебатите по бюджета за следващата година ще продължат и в следващите 10 дни преди внасянето на бюджета в парламента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!