Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Фандъкова: Да се увеличи броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата

\n

Основният приоритет в образованието през следващите години е свързан с увеличението на броя на психолозите и на педагогическите съветници в училище, каза пред журналисти в 71-во СОУ в Казичене министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

\n

Тя посочи, че в момента няма норматив за тези длъжности, а училищата сами решават дали да назначат педагогически съветници в рамките на делегирания бюджет. Предвиждаме да има такъв норматив и да се заложат средства от стандарта за издръжка на учениците за педагогическите съветници, отбеляза министър Фандъкова. Тя добави, че само в една трета в училищата в страната има педагогически съветници.

\n

По думите на министър Фандъкова трябва да се върне нормативът на 500 ученици да има един педагогически съветник, но това също не е достатъчно. Нормалното е на 250 деца да има педагогически съветник, добави тя.

\n

МОМН има специален ангажимент за разработване на програми за превенция срещу агресията, каза министър Фандъкова, попитана за последните случаи на агресия между ученици. Програмата "Училище без насилие", изпробвана в няколко столични училища, ще бъде разпространена в цялата страна, заяви министърът. Безпокои ме, че за втори път през последните десет дни случаите на агресия между ученици - във Варна и в София, се случват пред очите на възрастни, които не реагират, посочи министър Йорданка Фандъкова.

\n

Попитана дали ще бъдат засилени мерките за предотвратяване на внасянето на оръжие в училище, министър Фандъкова каза, че през последните две-три години мерките за сигурността на учениците са свързани с охраната и с видеонаблюдението. Когато стане спречкване, то може да се види на камерите и бързо да се реагира. Не може на всеки вход на училище да се сложат детектори за метал, каза министърът. Според Фандъкова незащитено е и интернет пространството, в което "децата разговарят, без никой да им обърне внимание". Тук е ролята на психолозите, те могат да разпознаят признаците за проблем в дадено дете, посочи образователният министър.

\n

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!