Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност

Днес отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност по решение на Европейската комисия, като целта е да се намали броя на убитите по пътищата на Европа. Тази година посланието на КАТ Пътна полиция към водачите е „Внимание и толерантност на пътя. Шофьори, готови ли сте за движение при зимни условия?”

Една от целите, които поставя Европейският ден за пътна безопасност е да се популяризират някои от най-добрите европейски практики по проблемите на безопасността. Председателят на Асоциацията на застрахованите и пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров казва, че в България средствата, които се отделят в тази насока са малко.

Владимир Тодоров: "В Европа практиките са много успешни там са намалели жертвите на катастрофи с около 30 до 40% има държави с около 45%. В България за съжаление това все още не се случва. Най-различни са инициативите. Там има изключително сериозна държавна подкрепа, обществото е ангажирано като цяло. Обществото е ангажирано и много средства се отделят за превенция."

За София статистиката на „Пътна полиция” отчита спад на броя, както на загиналите при катастрофи, така и при ранените. За да се запази тази положителна тенденция, отново от КАТ напомнят най-важните съвети, които не трябва да се забравят.
 
Комисар Ваньо Стоевски, началник КАТ „Пътна полиция”: "Започва да се разваля времето. Идва есенно-зимния сезон и искаме да се обърнем към водачите на превозни средства да се подготвят за управление при тези условия, да подготвят своите моторни превозни средства за управление, за да не създават проблеми, както на нас, така и на тях през есенно-зимния период."
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени