Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите не приеха отчета за дейността на Комисията за финансов надзор

Депутатите не приеха отчета за дейността на Комисията за финансов надзор за миналата година, но приеха нейният финансов отчет. По този повод депутатът от ДСБ Иван Костов призова да се смени ръководството на комисията, но уточни, че това е решение, което трябва да вземат управляващите.

Съществена част от доклада е обзор на капиталовия и застрахователния пазар, както и на пенсионното осигуряване. В него е записано обаче, че през годината пазарната капитализация на Фондовата ни борса е паднала с 57% до 12,5 млрд. лв.

Иван Костов коментира, че Комисията за финансов надзор трябва да е този орган, който да установи какви са причините Фондовата борса да регистрира най-големия си спад и отбеляза, че комисията се прави, като че ли това събитие се е случило в някоя друга страна.

Костов коментира още, че в момента борсата е в тежко състояние и едва ли ще се възстанови през следващите 20 години, ако не се извършат промени в ръководството на комисията.

Иван Колев от ГЕРБ се съгласи с мнението на Костов за слабостите на отчета. Той отбеляза, че отчетът представлява статистически данни, но не представлява изводи и мерки за справяне с кризата.

Зам.-председателят на комисията Ралица Агайн отговори, че борсата е започнала да се възстановява от март тази година и увеличението на индекса "Софикс" е близо 100%. Все още липсват чуждестранни инвестиции, отбеляза тя.

Според Агайн трябва да се актуализира уредбата за централния диапозитар, за да се даде възможност за достъп на чуждестранни инвеститори на българския пазар и на чужди борси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна