Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира спад на БВП със 7%

Асоциацията на индустриалния капитал в България прогнозира спад на БВП през тази година със 7%. Това стана ясно след среща на ръководството на БСП и парламентарната група на Коалиция за България с представителите на работодателски организации у нас.

Според лидера на социалистите Сергей Станишев антикризисният план на правителството показва, че управляващите нямат яснота и не предприемат конкретни мерки за справяне с влошеното икономическо положение.

Сергей Станишев: Бяха ни представени вижданията на бизнеса по отношение на нужните промени, в това число в законодателството, които биха им помогнали да запазят работни места, да запазят конкурентоспособност в този период.

И това ще бъдат част от нещата, които ще бъдат обсъдени в събота и в неделя на заседанието на парламентарната група на Коалиция на България на нашия семинар и вероятно ще бъде част и от нашите законодателни инициативи, тъй като има мерки, които дори не изискват и финансов ресурс.


На срещата работодателите предложиха няколко конкретни идеи, като например намалено работно време. Председателят на асоциацията Васил Велев настоя да се удължи срокът, в който може да се работи с намалено работно време.

Васил Велев: За нас остава наистина неясно защо не се прави тази законодателна промяна за удължаване на срока, при който може да се работи при намалено работно време. Наистина е по-добре работните места да бъдат запазени по този начин, ако искате, и синдикатите.

500 милиона лева надхвърлят невъзстановените от държавата средства към бизнеса, казва Камен Колев от Българската стопанска камара. Една от антикризисните мерки на държавата трябва да бъде навременното връщане на ДДС. Бизнесът е притиснат с необосновано високи такси. Държавата трябва да спре с генерирането на печалби чрез глоби, наложени единствено върху работещите.

Камен Колев: Бизнесът е притиснат за сметка на ниските данъци с доста значими, необосновано високи такси, за всякакъв вид дейност, което е показател за проблемите, които съществуват в регулативната среда. Много преписки, много чакане с месеци и години за разрешения, лицензи и непрозрачност в тази сфера.

В тази посока има още какво да се направи, разчитаме да се ускорят нещата и да се въведе прозрачност.
Следващата година се очаква запазването на минималните осигурителни прагове. В частния сектор работните заплати ще растат отново по-бързо, прогнозира бизнесът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени