Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков предлага акцизът върху цигарите да се повиши от 53 на 76 евро за 1000 къса

Финансовото министерство е твърдо решено да повиши акциза на цигарите. Министър Симеон Дянков заяви, че основната цел е не да се съберат допълнителни приходи в хазната, а да бъдат намалени разходите в здравеопазването.

Според изчисленията на Симеон Дянков с вдигането на акцизите за цигарите до европейския праг, който е 64 евро за 1000 къса, ще донесе допълнителни приходи от 96 милиона лева. Ако налогът се увеличи до 76 евро, каквито са плановете на правителството, допълнителните приходи ще са още 130 милиона лева, които щели да се насочат изцяло в здравеопазването. Дянков посочи множество цифри за това, колко много българи пушат, коментира, че и децата в България пушат.

Много малко ме интересува какво ще стане с „Булгартабак” или с вносителите на цигари, категорично заяви Дянков, а онези, които се противопоставят на поскъпването на цигарите заради акциза, изпрати при майките на децата-пушачи.

Вдигането на акцизите за горивата ще е минимално догодина, заяви г-н Дянков. Целта е да не се стига до допълнително натоварване на цените и вдигане на инфлацията, да не се затруднява допълнително бизнеса, който така или иначе в момента страда от икономическата криза. Дянков, който даде пресконференцията по телефона от Гьотеборг, уточни, че в момента не разполага с точните цифри за това, колко по-високи ще са акцизите на различните видове горива.

Бюджет 2010 е готов, каза той, но ще се коментира в детайли, след като бъде представен на оперативно заседание в Министерски съвет.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени