Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на частните съдебни изпълнители се оплаква от спад на събираемостта на вземанията

От Камарата на частните съдебни изпълнители се оплакаха, че рязко е спаднала събираемостта на вземанията заради финансовата криза. Сред най-популярните им длъжници напоследък са физически лица, необслужващи потребителските си кредити и фалирали строителни фирми.

С 20% е спаднала събираемостта на вземанията, на фона на това обаче се е увеличил броят на изпълнителните дела, което според частните съдебни изпълнители е още едно доказателство, че България е в сериозна криза.

Особено актуални в момента са делата срещу строителни фирми заради кризата на пазара на строителни обекти. Този процес поражда втори, на съкратени или уволнени служители на фирмите, които се оказват в невъзможност да погасяват вноските по потребителските си кредити.

Потребителските дела са най-масовите, увеличава се и броят на тези срещу поръчителите. От камарата твърдят, че най-трудно се събират задължения за малки суми и че често хората се отнасят доста арогантно, когато трябва да връщат по 100-150 лева.

И друг проблем артикулираха днес от Камарата на частните съдебни изпълнители – мними лизингови покупки. Според схемата ром, придружен от лихвар от гетото, купува на лизинг скъпа стока. Лихварят му я взима, ромът, живеещ в мизерия, се оказва сериозен длъжник.

Друг типичен случай на измама, за която обаче след време се плаща с лихвите, е купуване на лизинг на стока. Тя се продава веднага на по-висока цена. Печалбата от 20-30 лева е сега, но с времето трябва да връщаш много повече с лихвите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна