Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филипинското правителство поиска международна помощ за наводненията, при които загинаха 140 души

\n

Тропическата буря, която връхлетя филипинската столица Манила и предизвика най-големите наводнения от 40 години, отне живота на 140 души, съобщи днес филипинското правителство.

\n

Загинали са 140 души, заяви министърът на националната отбрана Хилберто Теодоро. 32 души все още са в неизвестност, близо 500 000 са били принудени да напуснат домовете си. Проливни дъждове, продължили девет часа, се изсипаха над Манила в събота след преминаването на тропическата буря Кетсана.

\n

Филипинското правителство поиска днес международна помощ.

\n

Филипинските власт доставиха днес помощи на стотиците хиляди, засегнати от наводненията, въпреки че недоволството от неадекватния отговор на правителството не спада. Недоволството може да навреди на перспективите на министъра на отбраната Хилберто Теодоро, който е кандидат за президентските избори през май 2010 г. Филипинската президентка Глория Макапагал Аройо нареди днес да бъде създаден спешен център в президентския дворец. Според официални лица, икономическите щети от дъждовете в района на Манила възлизат на 1,4 милиарда песос (30 милиона долара), от които 500 милиона песос за унищожена реколта, а останалата част от сумата за разрушени пътища и мостове.

Франс прес, Ройтерс

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна