Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лисабонският договор влиза за втори път на 29. IX в Конституционния съд на Чехия

\n

\n Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Лисабонският договор ще бъде внесен на 29 септември за втори път в чешкия Конституционен съд от група сенатори. Договорът е ратифициран от двете камари на Парламента, но все още не е подписан от чешкия президент Вацлав Клаус.
\n

\n

Стъпката беше очаквана за края на септември-началото на октомври. За внасянето в Конституционния съд са необходими минимум 17 подписа, като се очаква мнозинството от сенаторите да бъдат от групата на гражданските демократи. Все още не е обявено по кои членове на Конституцията ще бъде атакуван Договора. Другата възможност е сенаторите да се допитат до 15-те съдии в Бърно има ли противоречия с основния закон на страната като цяло. Няма яснота и в какъв срок Конституционният съд ще насрочи откритото заседание след като всяка от институциите, страна по казуса, внесе позициите си. В края на миналата година Конституционният съд реши, че Договорът от Лисабон не портиворечи на чешкия основен закон.

\n

За по-бързи действия, ако има желаещи да оспорят Договора, призова неотдавна и премиерът Ян Фишер, обезпокоен от развитието на ратификацията и за имиджа на страната му. Притеснения за ратификацията в Чехия изразиха снощи в Брюксел и европейски лидери от старите страни-членки. Чешкият президент Вацлав Клаус, известен със своите критики към Договора заяви, че ще изчака втория референдум в Ирландия преди да положи своя подпис. Надявайки се също, че документът ще бъде внесен преди това от група депутати за поредн път в Конституционния съд на Чехия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени