Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова е новият генерален секретар на ЮНЕСКО

\n Ирина Бокова беше избрана тази вечер за нов генерален директор на ЮНЕСКО. Бокова е първата жена, която ще оглави организацията на ООН за образование, наука и култура. Тя е десетият генерален секретар на организацията, петият европеец и първият избраник от Източна Европа.

През октомври изборът на Ирина Бокова трябва да бъде потвърден с тайно гласуване от общата конференция на ЮНЕСКО.

„За мен изборът на Ирина Бокова е признание за България. Като правителство ние направихме всичко за нейната подкрепа. Надявам се госпожа Бокова да го оцени”. Това е заявил премиерът Бойко Борисов.

Много съм щастлив, голяма победа за България е, че български гражданин ще ръководи толкова влиятелна международна организация". Това заяви заместник-министърът на външните работи Марин Райков. "Този успех оправдава подкрепата на новото правителство за Ирина Бокова”, добавr Райков.

Във френските медии вече се появиха първите реакции след избора на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.

„ЮНЕСКО” се измъкна от Хосни, пише вестник „Фигаро”, който представя новата директорка като динамична личност, комунистка, но убедена радетелка за европейската кауза. Вестникът припомня, че освен член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, тя е заместник-председател на франкофонната група на посланиците към организацията.

В първите си коментари вестник „Моп” набляга на факта, че Ирина Бокова ще бъде първата жена оглавила ЮНЕСКО и проследява нейния университетски път от Москва до САЩ. Външният министър на Франция Бернар Кушнер е изразил пълната подкрепа на Франция в дейността на новата директорка.

От юни 2005 г. досега Ирина Бокова е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция, постоянен представител към ЮНЕСКО, както и представител на президента в Международната организация на франкофонията.

От ноември 1996 до февруари 1997 г. е министър на външните работи на България. Завършила е програма за „управление и икономическо развитие” в Харвард, програма за Централна и Югоизточна Европа по проблемите на демократичните институции и въпросите на малцинствата като стипендиант на НАТО, специализация по външната политика на САЩ в университета в Мериленд, магистър по международни отношения в Московския държавен институт по международни отношения.

Ирина Бокова е омъжена с две деца.

Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата има за цел да заздрави междудържавните връзки в тези области. ЮНЕСКО наброява 193 страни членки.

Амбициозната й цел е да изгради мира в умовете на хората чрез образованието, науката, културата и комуникацията. ЮНЕСКО е известна най-вече с образователните си програми и списъка си на световното наследство, включващ културни паметници и природни обекти, някои от които са застрашени. Списъкът постоянно се изменя и в момента включва близо 700 културни паметници като Великата китайска стена и старата градска част на Йерусалим, както и близо 200 природни забележителности като залива „Халонг” във Виетнам и водопада „Виктория” в зимбабве от почти 150 страни. България е представена от Боянската църква, Казанлъшката тракийска гробница и Тракийската гробница в Свещари, Мадарския конник, рилския манастир, Несебър- стария град, скалните черкви при село Иваново, Националния парк „Пирин” и Природния резерват „Сребърна”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна