Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонската академия на науките ще коригира скандалната енциклопедия

Мартин Минков - кореспондент на БНР в Скопие

"Недоразуменията", възникнали около Македонската енциклопедия щели да бъдат преодоляни. Това констатирали при срещата си в ООН македонският президент Георге Иванов и албанският премиер Сали Бериша.

Междувременно под силен вътрешен и международен натиск, на закрито заседание Македонската академия на науките /МАНУ/ реши да внесе корекции в скандалните текстове, засягащи албанците, но отказва да оттегли вече издадените екземпляри.
\n

Въпреки съпротивата на част от редакционния състав, воден от академика-македонист Блаже Ристовски, все пак ще бъдат внесени изменения в някои текстове. Албанците обаче остават обединени и категорични в искането си изданието да бъде оттеглено. Тримата албански академици –членове на МАНУ заплашиха с оставки и затова предстои специално заседание.

Лидерът на управляващия Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети, който лично е дискредитиран в изданието, окачестви Македонската енциклопедия като "политически памфлет". Очаква се той да се срещне с премиера Груевски.

С остро писмо британското посолство поиска премахването на текст, в който без доказателства се твърди, че американски и английски специалисти обучавали албанските терористи по време на вътрешния конфликт.

След Тирана, остро реагира и официална Прищина. Председателят на косовския парламент Якуб Красничи, който е доктор на историческите науки, заяви: "Македония е страна, която няма своя национална идентичност и се опитва да изкриви фактите. Македонците все още не успяват да създадат свой национален идентитет, те не знаят дали са македонци, създадени с декрет на Тито, дали са македонци, които се позовават на потекло от българския цар Самуил или от Александър".
\n

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!