Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинският посланик у нас призова България и ЕС към икономически бойкот на Израел

Палестинският посланик у нас Ахмед ал Мадбух призова България и ЕС към икономически бойкот на Израел заради отказа на еврейската държава да спре застрояването на селища в палестинските територии.

Според посланик Ахмед ал Мадбух бойкотът е единственият начин да се окаже натиск върху Израел да спиране на строежа на еврейски селища.

Ахмед ал Мадбух: ЕС е в състояние да наложи такъв бойкот по отношение на Израел. Ако Съюзът скъса само търговските си отношения с Израел, той ще бъде принуден да се подчини на волята на международната общност.

ЕС обаче има балансирана позиция и се стреми да посредничи, така че израелци и палестинци отново да седнат на масата за преговорите за създаване на две отделни държави.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху твърдо отказа спиране на заселването след тристранната среща в САЩ с президента Барак Обама и палестинският лидер Махмуд Абас.

Посланикът на Палестина у нас обаче посочи, че Пътната карта за мир в Близкия изток не може да се изпълни, ако в окупираните територии насилствено се променя демографския състав на населението и предложи дори още по-радикални мерки срещу Тел Авив.

Ахмед ал Мадбух: Дори би могло да се помисли за отнемане на членството на Израел в ООН, докато не изпълни на практика резолюциите на организацията.

Вчера в речта си пред Общото събрание на ООН американският президент призова мирните преговори да се възобновят, без никакви предварителни условия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна