Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за корупция срещу Ехуд Олмерт се отлага за февруари 2010 г.

\n

В Ерусалим приключи първото слушане по делото срещу бившия израелски премиер Ехуд Олмерт за финансови престъпления, съобщи ИТАР-ТАСС. Следващото заседание е насрочено за 22 февруари 2010 г. Съдът удовлетвори частично молбата на защитата, която поиска повече време да се запознае с всички материали и отложи делото.

\n

\n

На днешното заседание в Ерусалимския окръжен съд бяха разгледани процедурни въпроси. Преди началото на процеса един от адвокатите на Олмерт заяви, че защитата няма да отговори на обвиненията веднага, тъй като все още не е получила всички материали по следствието.

\n

Ако бъде признат за виновен, 63-годишният бивш премиер може да получи по пет години затвор за всяко обвинение, посочва Ройтерс. Самият Олмерт, който отрича вината си, заяви, че вече две години е обект на "нечестен" съдебен лов на вещици и се надява да изчисти името си.

\n

Олмерт бе обвинен в корупция, получаване на подкупи, злоупотреба със служебно положение, фалшификация на документи и укриване на данъци.

\n

Бившият премиер е обвиняем по три дела, които са обединени в едно и засягат периодите, през които той бе кмет на Ерусалим (2002-2006 г.) и министър на промишлеността и търговията. Според обвинителния акт по време на кампанията за кметския пост на Ерусалим Олмерт е получавал пликове с пари от американския милионер от еврейски произход Морис Талански. Освен това Олмерт използвал държавни средства за частни пътувания и назначавал свои близки на държавни постове, твърди обвинението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени