Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще кастрират педофилите в Полша

\n

Долната камара на полския парламент одобри днес законопроект за задължително химическо кастриране на извършителите на изнасилвания, когато жертвите са деца под 15 години или близки роднини, предаде Асошиейтед прес.

\n

Мярката получи единодушна подкрепа от депутатите. Тя беше предложена от правителството след поредицата от случаи, при които бащи са малтретирали сексуално дъщерите си.

\n

Според новото законодателство максималният срок на лишаване от свобода за изнасилване на лица под 15-годишна възраст се увеличава от 12 на 15 години. Извършителите на подобни престъпления ще бъдат задължавани да приемат медикаменти, които да потискат сексуалния им нагон - практика, известна като химическо кастриране. В случаите, когато става въпрос за изнасилване на деца на възраст между 15 и 18 години, съдът ще решава дали извършителят да бъде подложен на химическа кастрация, отбеляза АП.

\n

Мярката ще се прилага и към тези, които са изнасилили свои близки роднини. В законопроекта обаче не е посочено какво точно се има предвид под "близки роднини", нито се уточнява до каква възраст трябва да бъде жертвата, за да може да се предприеме химическо кастриране на извършителя.

\n

Досега в Полша съществуваше процедура на химическо кастриране, но тя се извършваше доброволно. Новото законодателство трябва да бъде одобрено от горната камара на парламента, а след това и от президента Лех Качински, посочи АП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна