Eмисия новини
от 14.00 часа

До 24 ноември турското правителство ще реши възлагането на строежа на първата турска атомна електроцентрала

\n

\n Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция
\n
Турското правителство още не е решило на кого ще възложи изграждането на първата атомна електроцентрала на страната”, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, в разговор с турски журналисти.

\n

Руска компания Атомстройекспорт преди време спечели търга за атомната електроцентрала, в конкуренция с други шест компании.

\n

Според министър Танер Йълдъз „на този етап не сме в състояние да кажем нито да, нито не, дали Русия ще получи поръчката, понеже на 24 ноември изтича обявеният срок и тогава ще се произнесем окончателно”, каза той.

\n

А според специалисти, Анкара задържа отговора, защото се пазари за цената. Още преди време се заговори, че предложението на руския консорциум е много високо като цена.

\n

Проблемът бе обсъждан и по време на неотдавнашното посещение на руския премиер Владимир Путин в Анкара.

\n

Ако руската компания свали цената, тогава Анкара ще инвестира 25 процента в строежа, коментират източниците.

\n

Проектът за първата турска атомна електроцентрала Мерсин-Аккую,в Южна Турция е за 5000 мегавата и се очаква да покрива 8 на сто от потреблението, а планираният срок за пуска е 2013 година.

\n

Турският пазар разполага с големи потенциални възможности, защото Турция планира да построи 3 атомни електроцентрали на обща стойност 20 млрд.долара. И Русия е един от главните кандидати за дял от този пазар.

\n

Още от

Краси Алексиева: На живота с любов

публикувано на 23.08.19 в 14:28

Най-четени