Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дьо Вилпен подаде съдебен иск срещу Саркози

\n

Адвокатите на бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен подадоха днес съдебен иск срещу президента Никола Саркози.

\n

Дьо Вилпен обвинява Саркози в "посегателство срещу презумпцията за невинност" във връзка с процеса "Клиърстрийм". При условие че президентът се ползва от съдебен имунитет, съдът обаче ще има право да разгледа иска след като напусне поста.

\n

Саркози си навлече гнева на адвокатите на Дьо Вилпен, когато нарече обвиняемите по процеса "Клиърстрийм", включително бившият премиер, "виновни". Аферата "Клиърстрийм" е за фалшифициране на банкови списъци, въз основа на които са били предявени обвинения в корупция срещу близо 200 политици и бизнесмени, сред които и Никола Саркози. Целта на предполагаемата манипулация, която датира от 2003 г. и се отличава с много висока сложност, е била да дискриминира въпросните представители на френския елит.

\n

Според банковите списъци Саркози и останалите политици и бизнесмени са имали сметки в люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм", по които са им били преведени подкупи във връзка с продажба на оръжия за Тайван през 1991 г. Документите били изпратени до съдия анонимно.

\n

Към момента на избухването на скандала, Никола Саркози бе министър в правителство на премиера Доминик дьо Вилпен. През 2007 г. двамата се впуснаха в безмилостна борба кой да наследи президента Жак Ширак.

Франс прес

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна