Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души са арестувани при сблъсъци между израелски полицаи и палестинци в Ерусалим

\n

При сблъсъци между израелската полиция и цивилни палестинци в старата градска част на Ерусалим бяха арестувани 10 палестински младежи, предаде ДПА.

\n

Около 30 000 евреи пристигнаха да се молят при западната стена от разрушения Втори Соломонов храм, известна като Стената на плача. Те бяха охранявани от няколко хиляди израелски полицаи, които бяха разположени в целия град и ограничаваха достъпа до Храмовия хълм (известен и като Площада на джамиите), за да се избегне повторение на сблъсъците от 27 септември. Тогава бяха ранени 9 полицаи и 13 палестинци, а осем души бяха арестувани. Мюсюлманите бяха разгневени от слухове, че евреите се канят да възстановят Соломоновия храм и да им отнемат площада.

\n

Храмовият хълм, или Площад на джамиите е третата светиня за исляма след Мека и Медина в Саудитска Арабия. На това място в миналото се е намирал Вторият Соломонов храм, разрушен от римляните през 70 г. от н.е. От него е останала само западната стена, известна в наши дни като Стената на плача - светиня за юдаизма.

\n

Въпреки днешните арести, полицейски говорител заяви, че сблъсъците са били по-ограничени от тези на 27 септември.

\n

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени