Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата Оксфам настоя в ООН за нов договор за търговията с оръжия

Над 2000 души по света умират всеки ден при въоръжено насилие, обявиха в Обединените нации дванайсет правозащитни организаци. Те призоваха страните членки на ООН да започнат преговори за договор за търговията с оръжия.

В доклада, изготвен по поръчка на 12-те организации от британската група Оксфам, се изтъква, че въпреки признатата от международната общност необходимост да бъде регулирана глобалната търговия с оръжие, около 2,1 милиона души са загинали при въоръжено насилие от 2006 година досега. Повечето жертви са цивилни.

Около 700 000 от жертвите са убити във въоръжени конфликти - в Афганистан, Сомалия, Судан, Шри Ланка и ДР Конго. В това число са включени и хора, убити в неполитическо насилие, при използване на огнестрелно оръжие.

Предложеният договор ще затегне правилата и ще установи международни стандарти за внос, износ и търговия с конвенционални оръжия.

Главният противник на такъв договор бе правителството на бившия американски президент Джордж Буш, което отстояваше, че националните мерки за контрол са по-добри от международен
договор.

Миналата година в глобалната търговия с оръжие, възлизаща на 55 милиарда долара, делът на САЩ надвишаваше две трети. Износителите на оръжие Китай, Русия и Израел се въздържаха при гласуване в ООН по въпроса за международен договор през 2008 г.

Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна