Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканският политически клуб подкрепи европейската перспектива на Турция

Йон Илиеску, Сюлейман Демирел и Жельо Желев
\n Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция\n
\n
В Истанбул приключи 12-ата среща на Балканският политически клуб, който е основан през 2001г. и от тогава се оглавява от бившия български президент д-р Желю Желев, в който участват много бивши държавни и правителствени ръководители и външни министри от региона.

Форумът беше посветен на отношенията на Турция с ЕС и предизвикателствата на процеса на присъединяването.

„Турция отдавна отговаря на изискванията за членство, но се измислят различни поводи за да не бъде приета „ – това каза д-р Желев и изтъкна икономическия растеж и предимството на младото и динамично население на 72 - милионната ни южна съседка.

А мюсюлманската идентичност на демократична и светска Турция той определи като шанс относно геополитическата й роля на страна - мост между континенти и цивилизации, особено с оглед на голямият й авторитет и положително влияние върху ислямския свят.

„ЕС е икономически гигант, но ще остане политическо джудже, ако не следва далновидна политика” – предупреди Желев, който смята, че освен Турция в бъдеще и Русия може да влезе в Съюза. Той разкритикува европейски лидери като Ангела Меркел и Никола Саркози, които смятат че Турция няма място в ЕС, без да могат да аргументират своята отрицателна позиция.

Жельо Желев припомни философската концепция на обединена Европа, която не може да бъде „Християнски клуб”, а общност, споделяща общи критерии и ценности, въпреки различията. Както и мисията на Баланския клуб да лобира за евроатлантическата ориентация и активно да работи за приема на всички съседни страни в НАТО и ЕС.

Сюлейман Демирел, който е съучредител на клуба и домакин на форума в Истанбул, предупреди че, „съществува реален риск от провал за общоевропейския проект, ако Турция и ЕС не поемат заедно историческа отговорност с нужната решимост за преодоляването на трудностите в диалога".

"Най-важният политически избор в историята на република Турция е решението й за асоцииране с ЕС," подчерта още Демирел.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна