Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако клубовете ни са укривали данъци, те ще отпаднат не само от евротурнирите, но и от "А" група

Ако се докаже, че част от футболните ни клубове са укривали данъци, те могат да отпаднат не само от евротурнирите, но и да останат без лиценз за "А" група, и да правят компания на аматьорските отбори.

За тази възможност предупреди председателят на Апелативната комисия за лицензиране за УЕФА към БФС Николай Георгиев. Процесът на доказване на евентуалните злоупотреби може да отнеме доста време, каза Николай Георгиев, който е и бивш началник на Инспектората на данъчните.

Николай Георгиев: Ако се докаже в действителност, че има нарушения финансови, никой няма да играе в УЕФА. А могат да бъдат отнети за следващия сезон, ако не се оправят тези нарушения, от клубовете няма да играят в съответната група, ще минат като аматьори. Ако това стане – за следващия сезон, за този сезон няма такива случаи.

Лицензирането протича по следния начин – има лицензионна комисия, в която се внасят в определен срок, а тези срокове и правила са приети от УЕФА и от БФС, и на базата на предоставените финансови и спортно-технически документи се казва от тази комисия съответният отбор дали се допуска до съответното място, за което се е запътил – дали за УЕФА, дали за вътрешно първенство.

БФС не носи отговорност за данъчните и осигурителните измами в отборите от "А" група. Това каза пред "Хоризонт" депутатът от ДПС Камен Костадинов, който е член на УС на съюза. Помолен за коментар на това, че член на Изпълкома на БФС е и доскорошният директор на НОИ, Костадинов отговори:

Камен Костадинов: Отдавна тече в тази посока някакви внушения, че видите ли, футболен клуб е бил под опеката на една или друга политическа сила. Това категорично не е вярно, най-малкото защото вътре сме хора, представители на различни виждания като спортни пристрастия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна