Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици работници от автомобилния гигант "Автоваз" протестираха

Няколко стотин работници от руския автомобилен гигант "Автоваз" протестираха днес в Толиати срещу плановете да бъдат съкратени най-малко пет хиляди души до края на годината. Акцията не беше подкрепена от официалния профсъюз в завода.

Най-големият производител на автомобили в Русия е в състояние на остра криза близо от година. В условията на намаляващо търсене на колите с марка "Лада", производството за последните 12 месеца се е свило наполовина. Протестни акции в Толиати се проведоха и през август, когато работниците в "Автоваз" поискаха руският автомобилен гигант да бъде национализиран. Тогава заводът замрази производството за един месец, след което конвейерите заработиха с половината си капацитет. С толкова бяха орязани и заплатите.

В опит да спаси завода, ръководството обяви, че през декември ще съкрати 5 000 души. Появиха се и съобщения, че предстои да бъдат уволнени още 36 хиляди работници, но под натиска на властите, тези планове бяха преразгледани. Автомобилният гигант осигурява 110 хиляди работни места и подобни съкращения могат да доведат целия град Толиати до ръба на социална катастрофа.

Официалният профсъюз в "Автоваз" не подкрепи днешния протест, опасявайки се, че подобни акции могат да сплашат потенциалните инвеститори.
По публикацията работи: Васко Михайлов - кореспондент на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени