Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е близо до споразумение с Азербайджан за пренос на газа по Набуко

Турция е близо до постигане на споразумение с Азербайджан за пренос на газ през турска територия към Европа, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Той определи това като голям напредък по проблема за захранването на газопровода Набуко, в който участват още България, Румъния, Унгария, Австрия и германската компания Ер Ве Е.

Постигнатото е изключително важно, тъй като преди това Баку бе определил поставените от Анкара условия за преноса като неприемливи и така фактически вкара проекта в задънена улица.

Позицията на азербайджанската страна всъщност беше политическа реакция срещу затоплянето на отношенията между Анкара и Ереван. Ясно е обаче, че са надделели икономическите интереси, защото според Танер Йълдъз, преговорите между двете държави вече са в напреднала фаза и те са обсъждали цените.

Другият нов момент е искането на Анкара по проекта да има още един партньор, въпреки противопоставянето й на тази идея по-рано. Според неназован източник, след разговор на президентите на турция и Франция -  Абдуллах Гюл и Никола Саркози, френската компания Же Де Еф се очертава като евентуален бъдещ участник в Набуко.

Утре турският външен министър Ахмед Давутоглу заминава за Баку за срещата на  Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и ще разговаря с азербайджанския президент Илхам Алиев по проекта.  

Междувременно стана ясно, че Турция планира доставки и на газ от Иран за 3.5 милиарда долара, а тези дни предстои визита на премиера Ердоган в Техеран.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна