Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати: Твърденията, че проектът "Южен поток" ще заобиколи България са спекулация

В предаването "Нещо повече" депутати определиха твърденията, че проектът "Южен поток" ще заобиколи България като "спекулация". 

Тиражирането на медийни спекулации е несериозно и нереалистично, според бившия енергиен министър Румен Овчаров. По думите му, това идва от грешна интерпретация на вече финализирано споразумение за преминаването на подводната част на проекта през турски териториални води, което не касае интересите на България. Овчаров подчертава обаче, че по-нататъшното отлагане на правителственото решение за реализацията на "Южен поток" може да доведе до преразглеждане на позицията на останалите страни.

Настояваме правителството да даде спешен, еднозначен и ясен отговор дали България ще участва в тези проекти, това е мнението на бившия министър на икономиката Петър Димитров. По думите му, работата по проектите трябва да се ускори като антикризисна мярка.

Според председателя на СДС Мартин Димитров тиражирането на твърдения за излизането на България от "Южен поток" е спекулация и форма на натиск върху българския парламент, обществото и правителството. Няма логика и индикация да бъде заобиколена България, но си задаваме въпроса каква ни е ползата от този проект, след като тръбата идва отново от Русия, казва Димитров.

За председателя на ДСБ и бивш премиер Иван Костов случващото се е "част от руската тактика  за натиск върху България чрез медиите". Той смята, че проектът "Набуко" е истинската диверсификация на доставчиците.

Ако се стигне до някакво преразглеждане на трасето на "Южен поток", това ще стане, ако България евентуално се откаже от проекта и вероятно трасето ще минава през Румъния, за да стига природният газ до централна Европа, каквато е една от целите на руско-италианския проект. Такова е становището на експерти, цитирано от кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов в предаването "Нещо повече". Посещението на икономическия министър Трайчо Трайков в Москва е предварително планирано и няма връзка с темата около газопровода, припомня кореспондентът ни в руската столица. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна