Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина обявяваме пред данъчните заеми над 5 хиляди лева

Росен Бъчваров, НАП
Снимка: БГНЕС

От догодина ще бъдем задължени да обявяваме всеки извънбанков заем над 5 хиляди лева в данъчната си декларация. Според Националната агенция за приходите, очакванията са няколко хиляди души да подадат такива декларации и да обявят реалните си заеми над 5 хиляди лева, обясни в предаването "Преди всички" Росен Бъчваров от НАП. Според него, огромна част от заемите няма да бъдат декларирани, защото реално не съществуват. Почти във всяка втора резивизия на НАП се стига до обяснението за взети заеми от приятели, а преобладаващата част от тях са фиктивни и се "съчиняват", каза Росен Бъчваров. Законодателната мярка според данъчните ще пресече тези повсеместни практики. 

Логиката на мярката е заем, който не е деклариран, да не бъде признаван като източник на доход. Изискването да се декларират заемите не означава тяхната легализация, подчертават от НАП. Ако се декларират фиктивни заеми, това не значи, че данъчните автоматично ще ги признаят и няма да обследват както дали те реално се се случили, така и дали лицата, които ги отпускат, имат фискален потенциал за това, каза пред "Хоризонт" Росен Бъчваров.

Прагът от 5 хиляди лева е така фиксиран, за да се "минират" дребни заеми между приятели, които нямат голямо значение за стопанския оборот.  

Според анализ на НАП, между физическите лица у нас документално се въртят около 2 милиарда и 700 милиона лева и има свързаност на ниво заеми между над 30 хиляди физически лица. Излиза, че всеки икономически активен българин е получил извънбанкови заеми на стойност  над 35 хиляди лева, а това са проформа суми, мотивира мярката Росен Бъчваров. 

Законодателната промяна предвижда глоба в размер на 10% от стойността на укритата сума за онзи, който не декларира получен заем. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна