Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6а-6а (Ша-Ша) - две китари,един мъж, една жена и нещо свежо

Той :
Светослав Николов Колев е рожденото име на иначе много по-известния с прякора си китарист Цвъри. Естествено пред родителите му е по-добре да използвате първия вариант.Залюбил китарата още в пети клас.Но в семейството имали планове да наследи или лекарската професия на майка си или да стане най- малко инженер, на Светльо не купили китара.Това обаче силно го мотивирало всеки ден да ходи у братовчедка си да играят, защото у тях имало китара и можел да свири. Година по-късно семейството на Цвъри е поставено пред свършен факт . Така се отприщтва страстта на един от най- добрите български китаристи. Ентусиазмът от детството му не го напуска и до днес . През годините той е свирил и записвал с почти всички известни певци и музиканти в страната пък и от чужбина( албум на Super Max).
Първата група в която се доказва като китарен гладиатор е „Импулс”. Продължава с „Акцент”,”КГБ”, Стенли .Минал през метъл , пънк-рок и уейв , на 28 години започва да работи с „Подуене Блус Бенд” където свири до 2001 година. Прочува се и като блусар. Междувременно работи и в проекти на други известни музиканти-Стефан Вълдобрев , Арабел Караян и др. Пак в началото на новото хилядолетие Цвъри предприема изненадващ ход . От утвърден рок китарист решава да навлезе в поп и денс музиката като основава успешната група „UNDO”.След разпадането на този проект се оттегля за кратко. Запознанството с младата певица Гергана Добрева го импулсира да се впусне в нови търсения-този път съчетавайки всичко научено от опита си дотук.И тъй като трудностите само го амбицират - започва отново. Заедно с гласовитата млада дама загряват в лайв рок проект –„Taranttino”, който ги довежда до настоящия им формат-дует” 6а-6а”(Ша-Ша).

Тя :
Гергана е певица с професионално образование, родителите и също са се занимавали с музика, но не успяват отрано да я склонят да ходи на уроци по солфеж. Първите им опити да я запишат в местната старозагорска школа се оказали безуспешни защото често бягала от тези изключително досадни занимания.След като вече се примирили с факта, че тя явно не иска да стане музикант, идва изненадата. На 15 детето Гергана само избира да се занимава с музика, но по нейн си начин. Събира се с други три момичета и правят рок група. След като завършва гимназия, следва поп и джаз пеене в класа на доцент Ангел Заберски.

 

Двамата :
Цвъри и Гергана сформират творчески тандем изключително бързо. Започват да създават странни на пръв поглед смесици от фънки-пънк, поп , джаз, етно уейв, даже и латино в едно доста самобитно музикално педприятие .Те сами композират, замислят, аранжират всичко. Най-впечатляващата подправка в тяхните музикални коктейли са текстовете на Гергана. Тя е не само добрата певица, но и авторът на нестандартните, оригинални думички.
Първият сингъл „Небе за двама”се завърта през юни тази година. Песента се запомня , заради красивата си мелодия.Впечатлява със забавния текст, в който поп клишетата на любовна тематика са заменени с остроумни сравнения от заобикалящата ни флора и фауна като:
“Ти си мойта жаба, аз съм твоя гьол” или “Ти си моя кошер, ти си моя мед.”
„Тя няма срам” е вторият сингъл на „6а-6а”. Той е с рок звучене и разказва с чувство за хумор за „фаталната жена”, която ловува нощем.
“Тя е нова свръх отрова
Бледо лице, празно сърце.
Мрежи тесни, плячки лесни-
В крехки ръце…”

Репертоарът:
От началото на 2009 продукцията на „6а-6а” се множи и набъбва. Готови са песните за дебютен албум. Цвъри и Гергана залагат на живото представяне на музиката си. Те не желаят да заключват творбите си в дигиталния свят на плейбека. Свирят в клубове, търсят изяви на голяма сцена. Искат да представят песните си истински-триизмерни , под носа на слушателя , дори само с две кухи китари. Освен собствен репертоар разполагат с огромен арсенал от кавъри на световни хитове.

По публикацията работи: Мая Райкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени