Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският паунд се срина след данните за БВП

През последният ден от изминалата седмица щатският долар поскъпна спрямо основните валути, след като индексите на Уолстрийт отстъпиха от едногодишните си върхове.

Еврото поевтиня спрямо долара с 0.3% до $1.4985, след като по-рано през деня достигна нов 14-месечен връх на 1.5058. Спрямо йената, щатската валута напредна с близо 1%, регистрирайки едномесечен връх на 92.10 йени.

Най-слабата валута през деня беше стерлингът, който се срина спрямо основните валути, след като данните за развитието на икономиката във Великобритания показаха че рецесията на Острова все още не е приключила. БВП за третото тримесечие регистрира спад от 0.4% на тримесечна база, което беше значително под очаквания ръст от 0.1%.

Реакцията на пазара беше мигновена, като в първите минути след обявяването на резултатите стерлинга загуби над 0.5% спрямо основните валути. До края на деня тенденцията се запази, като в крайна сметка спрямо долара британската валута загуби 2% до ниво от $1.6300.

Спрямо йената, стерлингът поевтиня също с 2% до границата от 150.00 йени, след като по-рано достигна двумесечен връх на 153.17 йени. Еврото от своя страна напредна с 1.9% спрямо британската валута до 0.9214 паунда.

 

Златото и петролът отстъпват

Златото поевтиня за втори пореден ден по време на търговията в петък, след като щатският долар пари възстанови частично позициите си и това понижи търсенето на ценния метал като защита от инфлацията.

Фючърсите със срок на доставка месец декември загубиха 2.20 долара или 0.2% до 1056.40 долара за тройунция. За изминалата седмица цената на златото се повишава с 0.5%, а от началото на годината общия ръст е 19 %.

Петролът също поевтиня по време на петъчната търговия в резултат на поскъпването на долара. Негативно се отрази и поевтиняването на акциите на фондовите борси в САЩ. Фючърсите със срок на доставка месец декември се понижиха с 69 цента до 80,50 долара за барел. Спрямо началото на годината ръста на цената на черното злато е над 80%.

Запасите от петрол в САЩ се повишиха през предходната седмица с 1,31 милиона барела до 339.1 милиона барела. Според публикувания доклад на Министерството на Енергетиката тези запаси за 9,4% над средните за последните пет години.

Същевременно запасите от дестилирани горива са с над 30% повече от средното ниво.
Предвид силното поскъпване на петрола през последните седмици, много анализатори очакват ОПЕК да вземе решение за увеличение на производствените квоти на предстоящата среща на картела на 22 декември.

Сортът брент, търгуван на борсата в Лондон, се понижи с 59 цента или 0.7% до 78.92 долара за барел.
По публикацията работи: ФК "Логос-ТМ"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени