Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Люксембург заседават външните министри на страните от Европейския съюз

В Люксембург днес и утре ще заседават външните министри на страните от Европейския съюз. Очаква се те да приемат решение за статута и функциите на бъдещия дипломатически корпус на обединена Европа, както и да консултират позициите си за новите ръководни постове на бъдещия президент на ЕС и на европейския външен министър.

Срещата на първите дипломати е подготвителна за предстоящия в края на седмицата Европейски съвет. Тогава държавните и правителствени ръководители трябва да обсъдят кандидатурите за двата ключови поста.

Двама от външните министри, които днес и утре ще обсъждат с колегите си номинацията за европейски дипломат номер едно, са водещи претенденти за поста. Това са първите дипломати на Швеция Карл Билд и на Великобритания Дейвид Милибанд.

В последните дни, с нарастване на съпротивата срещу избирането на Тони Блеър за президент на ЕС, Милибанд се очертава като фаворит на все повече държави за поста външен министър. Интригата около него се подсилва и от факта, че днес, точно преди да отпътува за заседанието в Люксембург, Милибанд ще изнесе в Лондон реч, която мнозина определят в аванс като програмна. Тя ще е посветена на външната политика на ЕС занапред и ролята на европейската дипломация и нейният бъдещ шеф.

В Люксембург консултациите за имената ще се водят дискретно и извън официалния дневен ред. Основна точка в него обаче ще е бъдещата европейска служба за външни действия. Очаква се министрите да постигнат съгласие каква част от европейския дипломатически корпус ще се назначава от Брюксел и каква от 27-те външни министерства, както и с какви правомощия и бюджет ще разполага службата.

Създаването й, както и постовете президент и външен министър зависят от приемането на Лисабонския договор, затова и очакваното отпадане на пречките пред него в Чехия неизбежно ще присъства и в разговорите на външните министри.
България, която ще бъде представена на заседанието от министър Румяна Желева, до този момент не е обявила официално предпочитания към никой от кандидатите за президент или за външен министър на ЕС.

В Люксембург външните министри ще се опитат да постигнат обща позиция и за предстоящата през декември в Копенхаген среща за промените в климата. Тази позиция трябва да бъде одобрена на европейската среща на върха в края на седмицата. До момента обаче няма съгласие колко от разходите на развиващите се страни за намаляване на вредните емисии може да поеме ЕС и как те да бъдат поделени между отделните държави в него.
По публикацията работи: Диана Чепишева – пратеник на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна