Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е в паника от разпространението на новия грипен вирус

В Турция цари паника от разпространението на новия грипен вирус, започна дезинфекциране на училищата, на обществения транспорт и на църквите,

Затворени училища, дълги опашки от пациенти в болниците и пред лабораториите – такава е картината през последните дни в Турция, където цари силна паника от разпространението на новия грипен вирус А H1N1, известен повече като свински грип.

Телевизионният канал "НТВ" представи карта на разпространението на пандемията от месец май досега, от която се вижда, че заболели има във всичките 81 области на страната, броят им надхвърлял няколко хиляди.

От вчера започнаха да дезинфекцират всички училища в страната, учениците са разпуснати във ваканция до края на седмицата. Екипи на Истанбулската голяма община дезинфекцират междуградските кораби. Вчера бе дезинфекцирана и Централната арменска църква в Истанбул.

В понеделник, 2 ноември, започва имунизиране. Първи се предвижда да се имунизират представителите на здравното министерство, начело със здравния министър Реджеп Акдаа. Това ще стане пред камерите, за да бъде примерът им убедителен и за гражданите. И най-вече за родителите, понеже много родители отказват да ваксинират децата си, опасявайки се от усложнения, които може да предизвикат ваксините.

След двете жертви починали са още двама 85-годишен мъж и бебе, заразени от смъртоносния вирус.
По публикацията работи: Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени