Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия получи гаранциите, които поиска, за да ратифицира Лисабонския договор

Чехия ще получи гаранциите, които поиска като условие да ратифицира Лисабонския договор. За това се договориха късно снощи в Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския Съюз. Споразумението предвижда Чехия да бъде добавена към специалния протокол, с който преди време, макар и с други аргументи, Полша и Великобритания си извоюваха право на изключение от Хартата за основните права. Този вариант няма да наложи нов кръг ратификации на Лисабонския договор в останалите държави-членки и отговоря на искането на чешкия президент Вацлав Клаус, съобщи председателстващият заседанието на Европейския Съвет премиер на Швеция Фредерик Райнфелд.

"Този протокол ще бъде изготвен и приет на по-късен етап - когато Лисабонският договор вече ще е действащ. Така че сега вече самият Вацлав Клаус и тези среди в Чехия, които държат на това условие, имат интерес да завършат по-бързо ратификацията на договора от Лисабон - защото протоколът може да влезе в сила само след него", заяви шведският премиер Фредерек Райнфелд.

Председателят на Европейската Комисия Жозе Барозу на свой ред определи постигнатото споразумение така: "Придвижването на този нов Европейски договор ми напомня на маратон с препятствия. Варвам, че тази нощ преодоляхме и последното политическо препятствие, и че много скоро Лисабонският договор ще влезе в сила - стига разбира се Конституционният съд на Чехия да не се противопостави на това".

Снощи европейските лидери не успяха да се договорят по друга от основните теми на срещата си - мерките в борбата с промените в климата. Главния проблем е как 27-те да си поделят финансовата тежест за намаляването на вредните емисии в развиващите се страни. Девет Централно и Източноевропейски държави, сред които е и България, искат финансовото бреме за тях да е съобразено с по-ниските им икономически възможности. Преговорите по този въпрос ще продължат и днес, защото целта е да бъде договорена обща позиция на Европейския Съюз по проблема преди световната среща за климата в Копенхеген.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна